Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.

Bielovodská a Javorová dolina, 2 nádherné tatranské doliny v severnej časti Tatier. Miesta, ktoré sme ešte nikdy nenavštívili a už dlhšiu dobu nás lákalo preskúmať tieto končiny Vysokých Tatier. Ako ich prejsť za jeden deň?

Do máp sme naklikali okružnú trasu s prechodom cez obidve dolinky a výsledok je niečo cez 35 km a 2 300 výškových metrov. To znie ako skvelá trasa na prebeh týmito dolinami. A tak sme tento okruh mali v hlave pár rokov s tým, že v jeden krásny slnečný deň si to prebehneme. Konečne prišiel ten deň a my vyrážame skoro ráno smer Tatranská Javorina.

Turbulentný štart dňa

Budíček o 3:30, výdatné raňajky, dobalenie vody a jedla do bežeckej vesty. O 4:30 odchod z LM, 5:50 príchod do Tatranskej Javoriny, 6:00 bežíííme. Štart presne podľa plánu a my sa tešíme na dnešný dlhý deň v horách. Zvolili sme okruh s prechodom najprv cez Bielovodskú dolinu, a tak nás v úvode čakajú 3 km po hlavnej ceste do osady Lysá Poľana, nachádzajúcej sa na hraničnom priechode medzi Slovenskom a Poľskom. Odtiaľ vstupujeme rovno do Bielovodskej doliny.

Vždy, keď ideme na miesta pre nás nepoznané, máme baterky nabité na 200 %, endorfíny sa vyplavujú a energie máme na rozdávanie. Len ktovie, dokedy nám tá energia vydrží... Čakajú nás dlhé kilometre, prudké stúpania a náročné prechody cez sedlá.

Bielovodská dolina, Vysoké Tatry

Bielovodská dolina

Bielovodská dolina je s dĺžkou vyše 10 km najdlhšou a najrozsiahlejšou dolinou Vysokých Tatier. Okrem toho sa považuje za najkrajšiu dolinu v Tatrách vôbec, s čím sa od úplného začiatku stotožňujeme aj my. Bežíme popri potoku Biela voda, podľa ktorého je dolina pomenovaná. Voda je tu ozaj biela, priezračná a divoká. Pripomína nám rieku Belá v Západných Tatrách. Ako vstupujeme do doliny hlbšie a hlbšie, otvárajú sa nám krajšie a krajšie výhľady a my sa cítime ako niekde v Alpách. Táto dolina má ako jediná dolina v Tatrách typický alpský charakter a v období zaľadnenia tu bol 14 km dlhý a vyše 300 m hrubý ľadovec.

Bielovodská dolina
Tu už stúpanie naberá na obrátkach, terén je sutinovitý, zaistený reťazami a pozor si treba dávať na každý krok.
Skoré ráno, svieži tatranský vzduch a zurčanie potoka nás úplne pohltili, ani nevieme ako, ubehlo prvých 10 km. Celý čas bežíme len miernym nenápadným stúpaním, ideálnym na ranné rozohriatie. Z lesa sa dostávame do kosodreviny a okrem okolitých vykúkajúcich štítov pozorujeme aj majestátny Hviezdoslavov vodopád. Horná časť doliny sa otvára a vetví na ďalšie bočné doliny – Svišťovskú, Ťažkú, Kačaciu a Litvorovú. My pokračujeme práve Litvorovou dolinou a dostávame sa k Litvorovému plesu, ktoré je obklopené majestátnymi končiarmi.

Litvorové plesoLitvorová dolina

Poľský hrebeň a Východná Vysoká

Prechádzame ešte okolo Zamrznutého plesa, kde sa chodník prudšie zdvíha až do Zamrznutého kotla. Tu sa modrá značka rozvetvuje. Doľava pokračuje modrá cez sedlo Prielom, cez ktoré musíme prejsť aj my. Doprava vedie zelená značka na Poľský hrebeň, z ktorého možno vystúpiť na Východnú Vysokú. Čas máme dobrý, na oblohe nie je ani mráčik, tak prečo si neurobiť „menšiu“ zachádzku?!

Výhľad na Lomničák a Belianske Tatry
Pokračujeme teda „cik-cakmi“ na prvé sedlo dnešného dňa a vrchol Východnej Vysokej. Od Poľského hrebeňa sa to turistami celkom hemží, no stálo to za to. Otvorila sa nám Velická dolina a z vrcholu pozorujeme aj Zbojníčku vo Veľkej Studenej doline a, samozrejme, nádherné výhľady na okolité štíty. Gerlach, Slavkáč, Lomničák, Bradavica... človek nevie, kam sa skôr pozerať. Dlho sa ale nekocháme, čaká nás ešte pekná nálož, takže zostupujeme rovnakou cestou do Zamrznutého kotla, odkiaľ pokračujeme do ďalšieho sedla.

Výhľad na Bradavicu a Slavkovský štítVýchodná Vysoká

Sedlo Prielom

Tu už stúpanie naberá na obrátkach, terén je sutinovitý, zaistený reťazami a je potrebné si dávať pozor na každý krok. Lúčime sa s nádhernou Bielovodskou dolinou a zo sedla sa nám už otvorili výhľady do Veľkej Studenej doliny. Zostupujeme opatrne a pomaly, no nad Zbojníčkou je chodník opäť behateľný. Slnko už poriadne pripeká a my sa tešíme z okolitých plies, ktoré nám poskytnú to najlepšie osvieženie. Na chate sa nezastavujeme, pokračujeme žltou značkou až do ďalšieho sedla.


Priečne sedlo a Sedielko

My už ledva prepletáme nohami, no práve tento úvod doliny je stúpaním aj terénom vhodný pre všetky vekové kategórie.
Z Veľkej prechádzame rovno do Malej Studenej doliny. Priečnym sedlom vedie technicky náročnejší obojsmerný turistický chodník zaistený reťazami a od roku 2021 aj prvá vysokohorská ferrata na Slovensku. My si volíme reťaze a celý prechod je pomerne zdĺhavý. Stretávame tu množstvo turistov, takže hlavne pomaličky a opatrne. Najprv hore, potom dole a stehná dostávajú celkom zabrať. Dostávame sa na Rázcestie pod Sedielkom a pohľad upriamime na posledné sedlo dnešného dňa. Samý štrk, cik-caky a najstrmšie stúpanie do Sedielka. Máme dosť, no vieme, že to sú dnešné posledné výškové metre.

SedielkoPrechod cez Sedielko

Štvrté zdolané sedlo nás odmenilo ďalšími nekonečnými výhľadmi a aj príjemným schladením. Otvoril sa nám výhľad do Javorovej doliny a my si tu vychutnáme dlhšiu pauzu. Kúsok od nás je mohutný Ľadový štít a nad Zadnou Javorovou dolinou dominuje Javorový štít.

Sedielko

Javorová dolina

Prudko zostupujeme zo Sedielka k Žabiemu Javorovému plesu a nohy nám vravia, že týchto strmákov majú už dosť. Našťastie nás už čaká len záverečných 10 km. Konečne dolina a opäť behateľný terén. Nachádzame sa v Zadnej Javorovej doline, ktorá je obklopená mohutnými stenami Javorového štítu, Javorových veží a Ľadového štítu.

Pramení tu aj potok Javorinka, popri ktorom bežíme nižšie do Javorovej doliny. Tá sa podobne ako Bielovodská rozvetvuje na mnohé ďalšie – Suchá, Čierna Javorová, Zelená Javorová alebo Zadné Meďodoly, ktorými sa dá pokračovať do Belianskych Tatier. Práve susedstvo s Belianskymi Tatrami dodáva doline poriadnu iskru.

Javorová dolina

Zbiehame dole, sme obklopení množstvom horských kvetov, prechádzame cez kosodrevinu a kocháme sa aj majestátnym štítom Havran a Žiarskou vidlou. Postupujeme do zalesnenej časti a posledné kilometre vedú po asfaltovej ceste. Tu stretávame aj množstvo rodiniek s kočíkmi. My už ledva prepletáme nohami, no práve tento úvod doliny je stúpaním aj terénom vhodný pre všetky vekové kategórie.

Javorová dolina

Misia splnená

K autu sa dostávame niečo pred šiestou hodinou večer. Bolo to náročné nielen terénom, dĺžkou a prevýšením, ale aj horúcim počasím, ktoré nás celý deň sprevádzalo. Sme fyzicky unavení, no psychicky zrelaxovaní, spokojní a šťastní, že sme preskúmali Bielovodskú a Javorovú dolinu, zároveň si dali do tela a zdolali túto krásnu trasu.

Túru odporúčame zdatnejším turistom, pretože je to nielen technicky, ale najmä časovo náročné. Nám to trvalo v kombinácii behu a chôdze celý deň. Vstrebať za jeden deň toľko rôznorodých prírodných krás ako aj rôznorodých terénov, dá zabrať telu i mysli. Preto je nevyhnutný skorý ranný štart a stopercentné počasie. Pokiaľ máš rád výzvy, tak je to ideálny okruh na pekný a výživný speedhiking. Kto si na celý prechod netrúfa, určite odporúčame zájsť do Bielovodskej i Javorovej doliny samostatne. Stojí to za to!


Zhrnutie

  • Názov: Bielovodská a Javorová dolina, Východná Vysoká,
  • Lokalita: Vysoké Tatry
  • Značenie: prehľadné (modrá, žltá, zelená)
  • Obmedzenie: uzávera od 1. 11. do 15. 6.
  • Obtiažnosť: 5/5
  • Trvanie: celodenná túra
  • Parametre: 37 km/2 323 m
  • Typ: okruh, dolina, sedlo, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko v Tatranskej Javorine
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Nádherný inverzný jesenný deň, výhľady, kopce, ale aj blato, prekážky a divočina. To všetko nám naservírovala Veľká Fatra.
Dolomity – 5 tipov na výlety

Dolomity – 5 tipov na výlety

Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
keyboard_arrow_up