Európsky týždeň mobility – kráčaj a vyhraj

Dá sa ušetriť C02 aj v bežnom živote? Nechaj auto tento týždeň doma, využi len svoju energiu a my ťa za to odmeníme.

Európsky týždeň mobility (ďalej len ETM) tento rok slávi svoje „okrúhliny“. Už 20 rokov sú ľudia týmto spôsobom motivovaní aspoň na týždeň zanechať svoje zaužívané spôsoby a vyskúšať alternatívy, ako sa dopraviť do práce či do školy. Mottom tohto ročníka, ktorý prebehne 16. – 22. septembra je „šetri energiu“. A ako na to?

Chôdza je základ

Odporúča sa aspoň 30 minút chôdze päť dní v týždni...
Tento rok nám ETM doslova nahráva do karát nášho milovaného outdooru. Chápem, že zabehnúť do práce, si ráno nemôže dovoliť každý, ale čo tak prechádzka? Ak nebývaš ďaleko od práce či školy, skús to aspoň tento týždeň. Môžeš sa vybrať pešo, aj keby to malo byť len do obchodu po jedlo, teda vždy, keď by si namiesto auta vedel/a využiť svoju energiu. Chôdza má mnoho výhod a benefitov pre zdravie a pohodu.

európsky týždeň mobility, vyhraj batoh Patagonia

Benefity chôdze

Prispieva k zlepšeniu fyzickej kondície. Pomáha posilňovať svaly, zlepšovať obehový systém a zvyšovať vytrvalosť. Pravidelná chôdza môže pomôcť znížiť riziko mnohých chronických ochorení, nehovoriac o tom, že chôdza má aj pozitívny vplyv na duševné zdravie. Fyzická aktivita uvoľňuje endorfíny, známe aj ako hormóny šťastia, ktoré môžu zlepšiť náladu, znížiť stres a úzkosť a bojovať proti depresii, môže pomôcť zlepšiť aj kvalitu spánku. Pomáha telu relaxovať a lepšie sa regenerovať počas spánku.

Chôdza ako aktivita?

Chôdza je formou jednoduchého cvičenia, ktoré posilňuje kosti a pomáha pri prevencii osteoporózy. Odporúča sa aspoň 30 minút chôdze päť dní v týždni – teda ideálne z práce a do práce, ak to máš vo vzdialenosti do 2 km. Samozrejme, pri chôdzi treba myslieť aj na kvalitnú obuv, ktorá má v tomto type aktivity najdôležitejšou úlohu. Budeme radi, ak nám do komentára napíšeš, koľko krokov či kilometrov prejdeš do dňa. Cez ETM si to môžeš aj odmerať v aplikácií Strava ti po zakliknutí „commute” vyhodnotí koľko CO2 dokážeš ušetriť.


Nie je dochádzanie, ako dochádzanie

Teraz som si úplne vybavila mojich kamarátov, ktorí pracujú na Chate pod Rysmi. Ich docházanie do práce je vcelku úplne iné. Popri kráčaní do práce dokonca majú naloženú vynášku. To je asi najkrajší príklad šetrenia energie v rámci „commuting”, aký poznám, nehovoriac o tom, ako si pritom zamakajú. Poznáš aj ty nejaké zaujímavé príbehy o tom, ako sa dá prejsť či prebehnúť do práce?

vynášanie vecí do hôr, nosiči

Zapoj sa s nami a vyhraj

S autom zaparkovaným doma (či dokonca bez auta), budú naše mestá tichšie a v neposlednom rade aj čistejšie.

Keďže by sme ťa chceli aj patrične motivovať nechať auto doma a ísť v rámci bežného života naozaj pešo, kde to len pôjde, vymysleli sme súťaž. S nikým a ničím sa nemusíš pretekať, stačí, keď sa počas presúvania pešo z bodu A do bodu B odfotíš alebo natočíš. Fotku alebo video pridáš do stories alebo postu na Instagram (verejný profil) a viditeľne označíš @mthiker_sk #setrimenergiu.

Budeme radi, ak napíšeš aj koľko krokov či km si prešiel/prešla, prípadne koľko CO2 si ušetril/a (Strava „commute”), nie je to však podmienkou. Potešíme sa, ak napíšeš ako sa cítiš či ako hodnotíš takúto zmenu. Ak nie je novinkou, že všade kráčaš, tiež budeme radi, ak to zazdieľaš ako tvoj bežný tradičný deň.

chôdza v meste, peši do práce

Čo môžeš vyhrať?

Dlhšie sme nad odmenou v redakcii rozmýšľali, no nič lepšie ako Patagonia nám nenapadlo. Značka, ktorá zvyšuje povedomie o udržateľnom životnom štýle, environmentálnej ochrane a dôležitosti ochrany prírody je pre nás jednoznačnou voľbou.

Spolu s Patagoniou sme vybrali praktický batoh Fieldsmith Roll-Top Pack, ktorý odolá dennému nákladu a dá sa pevne zrolovať pre dodatočnú ochranu pred vodou, pričom má dostatočný vonkajší úložný priestor a vnútorné puzdro na 15" notebook. Vyrobený je v továrni s certifikátom Fair Trade Certified™ z recyklovaného polyesteru s povrchovou úpravou DWR bez PFC (odolná vodoodpudivá vrstva, ktorá neobsahuje perfluorované chemikálie). Môžeš si vybrať až z troch (viď. foto), podľa tvojho vkusu. Tak čo ideš do toho?

vyhraj batohpeši do práce

S autom zaparkovaným doma (či dokonca bez auta), budú naše mestá tichšie a v neposlednom rade aj čistejšie. Práve tento týždeň môže byť pre nás akýmsi „odrazovým mostíkom“, na ktorom si môžeme vyskúšať, aké fajn by to bolo z dlhodobého hľadiska.

O výhercovi budeme informovať dňa 24. 9. 2023 po 20:00 prostredníctvom stories na Instagrame. Výherca bude následne oslovený prostredníctvom správy. Bližšie informácie, ako aj pravidlá súťaže na sociálnych sieťach nájdete na tomto odkaze.
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Výzva ku dňu Zeme – odpad v prírode nechceme

Výzva ku dňu Zeme – odpad v prírode nechceme

Priprav si doma vrece, rukavice a pomôž nám vyčistiť kúsok našej Zeme. Zapoj sa do výzvy a my ťa odmeníme.
Súťaž: MTHIKER oslavuje a jedného z vás obdaruje

Súťaž: MTHIKER oslavuje a jedného z vás obdaruje

Dnes, 1. februára 2024, oslavuje MTHIKER 3. narodeniny. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa to celé začalo a v závere si môžeš s nami aj zasúťažiť.
Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
keyboard_arrow_up