Čo na seba v prechodnom období?

Dnes sa pozrieme na problém, ktorý v jeseni potrápi nejedného turistu: čo si na seba obliecť?

V predchádzajúcich článkoch sme sa bavili o tom, kam sa vybrať a čím sa nenechať zaskočiť v teréne počas jesennej turistiky. Nie tak dávno (september 2022), prišla súvislá snehová pokrývka naozaj veľmi skoro a nečakane a zimná výstroj bola potrebná už v polovici septembra, aj vrátane retiazkových mačiek. Aj mimo tejto nezvyčajnej situácie je však potrebné sa na jesenné túry vybrať s väčším obnosom v batohu.

Niekedy je v jeseni naozaj ťažké obliecť sa a zbaliť, pretože ráno mrzne, cez deň je v nižších polohách aj 20 °C (ak nie viac), vo vyšších nadmorských výškach naopak už môže byť námraza, alebo aj sneží. Neraz mi potrápi hlavu, čo si na seba vlastne dať…

Sedlo Predúvratie, Západné Tatry, Babky

Čo teda na seba?

Ak držíš v ruke nejakú vec a nevieš sa rozhodnúť, či si ju zobrať alebo nie, ber ju.
Ak to zhrniem, tak sa ti vlastne treba obliecť do všetkých ročných období. Určite treba mať so sebou o 1-2 vrstvy oblečenia naviac, bunda je v jeseni nevyhnutnou. Určite netreba zabúdať okrem iného ani na buffku, tenšiu čiapku alebo čelenku a aj rukavice (stále sa držím toho, že radšej so sebou niesť viac vecí a nepotrebovať ich, než ich nemať a potom mrznúť a klepotať zubami).

Kráľova hoľa, Nízke Tatry
Hlavne v aktuálnej dobe „ultralightu” a chodenia „naľahko“ treba byť opatrný. Spomínané koncepty sú skôr pre skúsenejších turistov a outdoorových nadšencov, ktorí už majú čo-to pochodené a dokážu odhadnúť, čo si potrebujú, resp. nepotrebujú zbaliť. Začiatočník sa na tom môže popáliť, takže ak s pohybom v horách začínaš, zober si so sebou toho viac.

Baranec, Západné Tatry
Ak držíš v ruke nejakú vec a nevieš sa rozhodnúť, či si ju zobrať alebo nie, ber ju. Jej hmotnosť ťa nezabije a v prípade nutnosti budeš vďačný, že si si to so sebou zobral (a keď ju aj potrebovať nebudeš, bude ťa hriať spokojný pocit, že si zvládol niesť o čosi ťažší batoh).

Ovečky – najlepšie kamarátky


O tom, že vrstvenie je jednou z najdôležitejších súčastí outdoorového sveta, sa už toho popísalo veľa, no v prechodných obdobiach to platí obzvlášť. Ako som spomínala vyššie, potrebuješ sa obliecť takmer „do celého roka“. Čo teda na seba? Prvá vrstva by mala byť určite z funkčného materiálu, ktorý zabezpečí, že tvoj pot pôjde od tela preč a nebude ťa zbytočne chladiť.

Veľká Fatra, Ploská
Dnes je ponuka naozaj neskutočne rôznorodá a vyberie si každý. Pri najspodnejších vrstvách ja osobne preferujem merino veci. Sú veľmi pohodlné, hrejú za každých okolností, nesmrdia a ich údržba je nenáročná. Síce patria medzi tie drahšie kúsky (pozor, nie je merino ako merino), ale táto investícia sa určite oplatí. Koniec koncov, do hôr nepotrebuješ 10 merino tričiek vo všetkých farbách, ale úplne si vystačíš s dvoma-troma.

Tomášovská Belá, Slovenský raj

Ďalšie vrstvy

Nasledovať by mala nejaká funkčná mikina, ktorá je takisto dostatočne priedušná, ale zároveň aj mierne zahreje. Prípadné ďalšie vrstvy už závisia od tvojej „zmrznutosti“ a počasia, či už to bude vesta, tenká bundička atď. Fukerka v batohu by mala byť samozrejmosťou celoročne. V prípade nepríjemného vetra naozaj oceníš, že ju máš.

Kráľova hoľa, Nízke Tatry
...buď na ňu dobre pripravený a nenechaj sa ničím prekvapiť...
A čo spodné partie? Ja osobne kombinujem tenké spodné funkčné nohavice (samozrejme opäť z ovčej vlny merino) s legínami, ak už prituhne, tak legíny ostávajú doma a vystriedajú ich klasické turistické nohavice. Dámy určite ocenia aj sukne/šortky, ktoré si podľa potreby vieme obliecť aj „za jazdy“, aby tie najcitlivejšie miesta ostali chránené v teple.

Sidorovo, Vlkolínec, Veľká Fatra

Každý podľa seba

Čo všetko si dať na seba? Je to naozaj veľmi náročná téma a sám musíš zistiť, čo ti vyhovuje a čo nie. Pretože veľakrát vidím, že jeden má na sebe tričko a kraťasy, iný už kráča v mikine, ďalší vo veste a čiapke atď. Každý je iný, má iný telesný tepelný komfort a každý si oblečenie prispôsobí podľa vlastných pocitov. Ďalšia vec, ktorá zohráva pri vrstvení kľúčovú úlohu je, či šliapem hore kopcom a leje zo mňa, alebo či kráčam dole z kopca a výdaj energie je výrazne menší.

Muránsky hrad, Muránska planina, Muráň
Jeseň ponúka to, čo by sme v iných obdobiach roka hľadali len márne, ale buď na ňu dobre pripravený a nenechaj sa ničím prekvapiť (v negatívnom zmysle slova), v tom pozitívnom má jeseň toho v zálohe veľmi veľa. Stačí len vyraziť a objavovať. Hore zdar!
Zdroj fotografií: Andrej Šuty
report_problem Našiel si v texte chybu?
nely 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Ľahké a zbaliteľné bundy do nepriaznivého počasia

Video: Ľahké a zbaliteľné bundy do nepriaznivého počasia

Nevieš sa rozhodnúť, ktorú bundu do zlého počasia zvoliť? Ukážeme ti pár šikovných, ľahko zbaliteľných kúskov.
Komfort vs. ultralight alebo čo všetko si nosím na túru?

Komfort vs. ultralight alebo čo všetko si nosím na túru?

Prečo v dobe ultralightu nosím veľký batoh? Dôvodov je hneď viacero, poďme sa na to pozrieť.
Video: Ako si vybrať outdoorové nohavice?

Video: Ako si vybrať outdoorové nohavice?

Outdoorové nohavice od výmyslu sveta, ale ako si vybrať tie správne práve pre teba?
keyboard_arrow_up