Skyrunning ako extrémny šport – mám na to?

Túžiš posunúť svoj bežecký výkonnostný level na vyššiu úroveň a zároveň miluješ hory? Možno je skyrunning ten pravý šport práve pre teba!

Čo je vlastne ten skyrunning? V doslovnom preklade znamená horský beh, pri ktorom pocítiš „dotyk s oblohou“ tým, že vybehneš na vrchol nejakej hory, pričom zároveň musia byť splnené tri podmienky:
  1. celkové prevýšenie je nad 2 000 m (existujú aj jednoduchšie alternatívy),
  2. sklon stúpania musí byť nad 30 %,
  3. technická náročnosť nepresahuje II. stupeň horolezeckej kvalifikácie obtiažnosti.

Vysokohorské trasy

Počiatky skyrunningu

Hádam ani nemusím opisovať tie skvostné alpské panorámy, ktoré vyzerali ako z inej dimenzie.
Za zakladateľa tohto extrémneho športu sa považuje taliansky horolezec Marino Giaconetti, ktorý sa inšpiroval mottom: „Rýchlo a naľahko.“ Kolískou tohto športu sa tak, prirodzene, stali hory, ku ktorým mal najbližšie - talianske Dolomity. V minulosti bol skyrunning „výsadou“ iba hŕstky profesionálnych športovcov, no v súčasnom uponáhľanom svete plnom stresu rapídne narastá na popularite.

Tomuto behu do nebies sa venujú nielen ľudia, ktorí chcú vypnúť od každodenných povinností, ale aj borci milujúci pobyt v horách spojený s prekonávaním osobných limitov.

Hory ako domov skyrunninguskyrunning

Jednotlivé disciplíny skyrunningu

Skyrunning ako taký v súčasnosti kombinuje v sebe niekoľko disciplín:
    1) SkyRace (20 km trasa a 1 200 m vertikálneho stúpania) – klasické preteky, ktoré sú medzi usporiadateľmi i bežcami veľmi obľúbené,
    2) Vertical Kilometer (max. 5 km trasa s prevýšením aspoň 1 000 m) - špecifická disciplína s takpovediac kolmým stúpaním, takže pretekári musia zvládať techniku rýchlej chôdze do prudkého svahu,
    3) SkyMarathon (min. 30 km trasa a 2 000 m stúpania) – skyrunneri by ho mali podľa správnosti zabehnúť za menej než 5 hodín,

horské scenérieskyrunning

    4) Ultra SkyMarathon – (viac ako 50 km trasa s prevýšením 3 000 m) – je potrebné ho zabehnúť do 16 hodín, čo vyžaduje výraznú mieru vytrvalosti, húževnatosti a psychickej odolnosti,
    5) SkyExtreme – technické preteky s náročnými zbehmi nadol, ktoré už ani zďaleka nie sú vhodné pre každého.

Samozrejme, existujú tiež rôzne iné alternatívy pretekov a výnimky vo vzdialenosti či prevýšení, predovšetkým v štátoch, ktoré preteky síce chcú organizovať, no nedisponujú tak vysokými horami (napr. Česká republika).

sneh na horáchhorská panoráma

Výhody a nevýhody, ktoré skyrunning prináša…

Prečo vyskúšať behanie vo vysokohorskom prostredí? Ten prináša viacero benefitov:
  • v prvom rade nadobudneš neskutočné bežecké zážitky úplne iných rozmerov,
  • výrazne si posilníš všetky svalové skupiny (získaš namakanú postavu), vytrvalosť a lepšiu odolnosť organizmu (s tým súvisí aj lepší zdravotný stav),
  • nadobudneš psychickú odolnosť, húževnatosť, sebavedomie, pokoru, trpezlivosť a natrénuješ sebadisciplínu (pomôže ti to aj v iných aspektoch života).

Mont Blancskyrunning

Na druhej strane, aj v prípade skyrunningu platí staré známe príslovie: „Každá minca má dve strany.“ S akými nevýhodami či obmedzeniami sa musíš popasovať, ak túžiš behávať ultra vzdialenosti?
  • behanie extrémnych vzdialeností v horách na požadovanej úrovni a v určitej kvalite musí trvať určitý čas… vlastne, kopec času. Ultra tréning je totiž spojený s výraznou časovou náročnosťou,
  • nie každý má tú výhodu, že býva blízko Tatier či Álp, takže aj cestovanie za vyššími kopcami ťa bude stáť nejaké to úsilie navyše - destinačná vzdialenosť,
  • ďalšou nevýhodou je i finančná náročnosť – čo si budeme nahovárať… Skyrunning stojí nemálo finančných prostriedkov počnúc kvalitnou trailovou výbavou cez sústredenia vo vysokých nadmorských výškach až po štartovné na pretekoch.

Ultra na vlastnej koži

V žiadnom prípade nemôžem tvrdiť, že som ostrieľaná skyrunnerka, no počas istej životnej etapy som k tomuto extrémnemu behu v horách tak trochu pričuchla.

Najkrajším zážitkom bolo tréningové prebehnutie si úsekov (cca 60 km) trate legendárnych pretekov UTMB-Ultra trail du Mont-Blanc (170 km cez 3 alpské krajiny: Francúzsko, Taliansko, Švajčiarsko) okolo rovnomenného masívu Mont Blanc. Na vlastnej koži som tiež mala možnosť zažiť odštartovanie samotných hlavných pretekov v Chamonix.

skyrunningová elitaštart UTMB

Tie zimomriavky, ktoré som tam zažívala počas predpretekovej atmosféry a začiatočného hudobného sprievodu na štarte v podobe skladby „Conquest of Paradise“ (Dobytie raja) by som dopriala každému trailovému nadšencovi.
Čaro, ktoré objavíš zakaždým, keď počas zdolávania strastiplných kopcov zdvihneš pohľad upretý do zeme a rozhliadneš sa navôkol…

Odbehla som si prvú etapu z francúzskeho Chamonix do Les Contamines (34 km, 1 500 m prevýšenie) a tretiu etapu z talianskeho strediska Courmayeur do švajčiarskeho rezortu La Fouly (32 km, 2 000 m prevýšenie) s najvyšším bodom trasy – Grand col Ferret (2 537 m n. m.), kedy som sa cítila ako skutočná skyrunnerka. Hádam ani nemusím opisovať tie skvostné alpské panorámy, ktoré vyzerali ako z inej dimenzie.

Chamonix vo Francúzskuskyrunning

Vo vyšších nadmorských výškach mi výrazne dopomohli bežecké palice, ktoré sú pre ultrabežcov nepostrádateľným doplnkom. Trasa bola extrémne namáhavá, no vždy som si pripomínala staré známe: „Bolesť pominie, zážitky ostanú….“

Tréningovo som si vyskúšala aj trasu v rakúskych Alpách, ktorú môžeme definovať ako „vertikálny kilometer“. Z dedinky Niedernsill sme si to „vybehli“ prudkým svahom na vrchol Scheibenhohe (2 116 m n. m.). Síce mám kopce vo veľkej obľube, zistila som, že až takéto strmé stupáky nie sú nič pre mňa a sú väčším trápením než radosťou.

trať na Ještedwinter skyrace Ještěd

Veľmi vydarenými pretekmi zo skyrunningového súdka boli pre mňa osobne zimné Ještěd SkyRace (Winter edition) neďaleko českého Liberca o dĺžke trasy 22 km a s prevýšením 1 180 m. Táto technická trať, ponúkajúca to najkrajšie z Ještědského hrebeňa, ma proste dostala a poriadne som si celé preteky užila vrátane začiatočného výbehu lyžiarskou zjazdovkou.

Zhrnutie na záver

Naše krásne hornaté Slovensko poskytuje tiež ideálne podmienky na skyrunningové tréningy či preteky, ktoré sa tu už nejaký ten rok úspešne organizujú, napr. ultra preteky Tatranská šelma Ultra a Vertical s výbehom na Slavkovský štít, SkyMarathon Chopok v Nízkych Tatrách (42 km, 2 600 m prevýšenie), Krížna Krížom Krážom vo Veľkej Fatre a mnohé iné. Stačí si len vybrať! A, samozrejme, mať už čo-to natrénované, nakoľko skyrunning ako extrémny šport neponúka nič zadarmo a každú jednu chybu ti hneď hravo spočíta. Kilometre v náročnom vysokohorskom prostredí ubiehajú pomaly, dych sa zrýchľuje a prehlbuje, nohy oťažievajú a žalúdok taktiež niekedy vypovedá svoju službu...

Napriek mnohým úskaliam, ktoré ťa vo vyšších nadmorských výškach a drsnejších podmienkach postretnú, má skyrunning svoje nezameniteľné čaro. Čaro, ktoré objavíš zakaždým, keď počas zdolávania strastiplných kopcov zdvihneš pohľad upretý do zeme a rozhliadneš sa navôkol… A práve kvôli týmto momentom sa oplatí okúsiť vysokohorský beh. Tak čo, máš na to?
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Sherpalady Lenka Hiklová – od skialpu k ultrabehu

Rozhovor: Sherpalady Lenka Hiklová – od skialpu k ultrabehu

Keď sa na štartovke objaví meno Lenka Hiklová, súperky určite spozornejú.
Môže sa aj zo mňa stať ultrabežec či skyrunner?

Môže sa aj zo mňa stať ultrabežec či skyrunner?

Ako sa stať vysokohorským bežcom na dlhé vzdialenosti? Je to pre teba vhodná disciplína?
Rozhovor: Horský živel Mária Kubová

Rozhovor: Horský živel Mária Kubová

O tom, že vek je iba číslo, vás presvedčím v tomto rozhovore. Tentokrát vyspovedám Majku Kubovú, 54-ročnú ultra bežkyňu.
keyboard_arrow_up