Môže sa aj zo mňa stať ultrabežec či skyrunner?

Ako sa stať vysokohorským bežcom na dlhé vzdialenosti? Je to pre teba vhodná disciplína?

Skyrunning a ultrarunning sa zaraďujú k športom kondične náročným, takže určite nie sú vhodné pre každého. V prvom rade musíš vziať na vedomie fakt, že neraz je potrebné behať niekoľko kilometrov do kopca, na čo už musíš mať čo-to natrénované.

Ďalšou časťou je potom následný beh smerom nadol (správne technicky prevedený a v primeranej rýchlosti), čo tiež nie je med lízať. Podstatnú rolu tu zohráva aj dobrá orientácia v teréne či mentálna odolnosť.

Kilometre v náročnom vysokohorskom teréne ubiehajú veeeľmi pomaly, preto je tiež potrebné dbať na správnu hydratáciu a výživu a v bežeckom batohu si niesť aj ďalšie nevyhnutné náležitosti na ultra výkon. Každá, aj tá najmenšia chyba či podcenenie vhodnej výbavy sa ti môže v horách kedykoľvek vypomstiť, a to nikto určite nechce…

Odmenou za náležitú prípravu ti však bude skvelý pocit zo seba a svojho výkonu podčiarknutý úchvatnými horskými scenériami. Ako však na to?

z nížin na vrcholovce v horách

Aké podmienky musíš spĺňať, aby sa z teba mohol stať skyrunner?

Ako sme už načrtli v úvode, nie každý má predpoklady na to, aby sa stal skyrunningovým bežcom alebo ultrabežcom. Nakoľko sa „beh do výšin“ priraďuje k športom extrémnym, samotné chcenie v tomto prípade nestačí. V prvom rade potrebuješ mať vybudovanú perfektnú fyzickú kondíciu, bez toho to proste nejde a nepôjde.

Podstatným prvkom každého kvalitného výkonu v horách je totiž aj mentálna sila...

Behanie ultra a skyrunov nie je nič pre tých, čo ledva zabehnú 5 kilometrov po rovine, nakoľko horský terén vyžaduje omnoho viac vytrvalosti a sily. Najprv teda potrebuješ vybudovať dostatočne pevné základy (hoci aj na rovine či v miernych kopčekoch) a až neskôr poškuľovať po vysokohorských bežeckých výkonoch.

Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že tvoja základná kondícia by mala byť aspoň na takej úrovni, že napríklad také zabehnutie polmaratónu na rovine zvládneš ľavou zadnou.

horské scenérieObozretnosť v horách

Ďalším podstatným atribútom je zvládnutie techniky behu, a to predovšetkým behu do kopca a z kopca, ktorý je alfou a omegou každého skyrunningového výkonu. Mal by si mať osvojenú schopnosť zdolávať výškové metre, dokázať „čítať terén“, ktorý máš pred sebou, špecifickým silovým tréningom mať vybudovanú dostatočnú silu, taktiež rovnováhu a pohyblivosť.

Slušná fyzička a technické schopnosti však ani zďaleka nestačia. Podstatným prvkom každého kvalitného výkonu v horách je totiž aj mentálna sila, ktorá sa buduje postupne počas tréningov v ťažkých podmienkach. Veľa vecí je totiž, ako sa hovorí, „o hlave“.

Poriadna dávka sebazaprenia a psychická odolnosť zohrávajú kľúčovú úlohu vtedy, keď sa ti tam hore zdá, že už viac nevládzeš. Pravdou je, že ty vládzeš, len o tom musí byť presvedčená aj tvoja myseľ, ktorá má, mimochodom, veľkú moc…

ultrabeh v skupinevýhľad na štíty

Bez akej výbavy sa nezaobídeš?

Povedzme si narovinu, už samotný beh ako taký nie je lacný špás. O trailovom a skyrunningovom behaní to platí dvojnásobne, nakoľko na hory potrebuješ lepšie a kvalitnejšie vybavenie, a to niečo stojí.

Základom je kvalitná trailová obuv (niektorí preferujú väčšie tlmenie, zatiaľ čo iní minimalizmus), funkčné oblečenie do rôznych poveternostných podmienok, komfortnú bežeckú vestu/opasok alebo bežecký batoh a, samozrejme, skladacie bežecké palice, ktoré sú v náročnom teréne nenahraditeľným pomocníkom.

Na našom e-shope nájdeš pestrú ponuku kompletného skyrunningového vybavenia zvučných značiek, napr. Karpos (špeciálne modely Lavaredo), Ortovox, Northfinder a mnoho ďalších. Ak sa plánuješ zúčastniť pretekov, ktoré bežne trvajú aj počas noci, bez výkonnej čelovky sa nezaobídeš.

výbava ultrabežcahory

Výdatný pitný režim a rôzne energetické gély či rýchle snacky sú vo vysokohorskom teréne taktiež samozrejmosťou. V silnom horskom slnku si skyrunneri musia chrániť zrak kvalitnými slnečnými okuliarmi. Mnohí ultrabežci nosia aj iné kúsky z povinnej výbavy počas pretekov, ako plastový téglik na pitie, lekárničku či izotermickú fóliu…

prekážky na trase

Ako správne trénovať?

To je často kladená otázka a odpoveď závisí od toho, aký cieľ si si stanovil. Niektorým horským bežcom bohato stačí už len samotný pobyt (pohyb) vo vysokohorskom prostredí, nemajú pretekárske ambície a z dosiahnutého času si ťažkú hlavu nerobia. Iní si zasa plánujú vypestovať a udržiavať určitú kondičnú úroveň a zabehnúť stanovenú vzdialenosť za solídny čas.

Poslednou skupinou sú výkonnostní bežci a elitní pretekári, ktorí, usilujúc sa o medailové pozície, majú tréningovú prípravu „vyšperkovanú“ do tých najmenších detailov.

bežecké palicetréning v Alpách

Vo všeobecnosti však platí, že by si mal čo najviac tréningov absolvovať v náročnom kopcovitom teréne. Ideálom je vysokohorský terén vo vyššej nadmorskej výške s meniacim sa typom povrchu, kde na teba číhajú rozličné nástrahy - skaly, blato, snehová pokrývka, klzké korene stromov, šmykľavé kamene a podobne.

Dobrú službu ti urobí aj vybiehanie zjazdoviek, brodenie potokov, beh cez nestabilné zorané pole či mimo chodníčkov a v prípade, že bývaš na rovine, môžeš do tréningu zakomponovať aj vybiehanie schodov.

Mont Blancbeh do vrchu

Trénuj si tiež efektívne vybiehanie kopcov rôznorodej dĺžky a sklonu (veľké, malé, strmé, tiahle…) a takisto aj následné rýchle zbehy smerom nadol, aby si sa naučil cítiť istotu nášľapu v nepredvídateľnom teréne – „čítať terén“. Na to je nevyhnutnosťou disponovať pevnými a stabilnými členkami, ku ktorým sa okrem toho dopracuješ aj skrz špecifický silový tréning.

beh v TatráchSedlo pod Ostrvou

Nezabúdaj ani na budovanie a udržiavanie pevného brušného svalstva, svalov chrbtice, rúk, zadných partií. Do pozadia sa tak dostáva rozvoj rýchlosti, na ktorú sa zameriava predovšetkým skyrunningová elita, a ktorú si aj ty môžeš potrénovať v ľahšom rovinatejšom prostredí.

nočné hory

Bodka na záver

Aby sme si to všetko pekne zhrnuli, tak odpoveď na počiatočnú otázku „Môže sa aj zo mňa stať ultrabežec či skyrunner?“ by si mal každý zodpovedať sám (podľa vlastného svedomia a vedomia). Ak spĺňaš všetky zdravotné, kondičné a psychické predpoklady, môžeš sa, v zásade, aj ty stať kvalitným horským bežcom. Určitú úlohu tu zohráva aj športová minulosť a genetika, niekto sa proste v horách bude trápiť viac, iný menej. Nie sme rovnakí.

Môžeš sa zúčastňovať aj rôznych domácich či zahraničných horských pretekov a porovnávať svoje výkony s ostatnými, ale aj nemusíš…

Mnohí skyrunneri a ultrabežci behajú iba tak, pre radosť z pohybu v horách a pre pocit vnútorného naplnenia. Prináša im to nielen pocit ľahkosti, no učia sa aj pokore, sebavedomiu, húževnatosti, vytrvalosti, trpezlivosti a iným pozitívnym vlastnostiam, ktoré následne zužitkujú aj v bežnom, každodennom živote.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Spoveď ulietanej mamy alebo ako ma narodenie dieťaťa prinútilo behať

Spoveď ulietanej mamy alebo ako ma narodenie dieťaťa prinútilo behať

Šport je neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Nevedela som si ani predstaviť, že ho jeden deň nebudem mať. Skoro sa to však stalo...
Moja kľukatá bežecká cesta - v čom som sa poučila?

Moja kľukatá bežecká cesta - v čom som sa poučila?

Od nevinného behu cez beh z povinnosti až po bežeckú vášeň.
Rozhovor: Horský živel Mária Kubová

Rozhovor: Horský živel Mária Kubová

O tom, že vek je iba číslo, vás presvedčím v tomto rozhovore. Tentokrát vyspovedám Majku Kubovú, 54-ročnú ultra bežkyňu.
keyboard_arrow_up