Horúci poklad pre ľudské telo

Článok vás zavedie do sveta saunovania, kde teplota nie je len príjemným pôžitkom, ale aj kľúčom k dlhovekosti.

V posledných rokoch sa sauna stala neodmysliteľnou súčasťou životného štýlu pre mnohých. Nielenže je obľúbená v širokej verejnosti, ale jej dostupnosť mimo hotelov sa rozšírila aj do rôznych wellness centier a aquaparkov, napríklad saunové svety v Tatralandii či Bešeňovej.

Sauna je nielen príjemným oddychom pre telo a myseľ, ale prináša aj zdravotné výhody, ktoré cítia nielen športovci. Posilnenie srdcového a cievneho systému, zvýšenie imunity, odstránenie toxínov či zlepšenie spánku – to všetko je len špičkou ľadovca. Poďme preskúmať, prečo je sauna takým horúcim trendom pre zdravý životný štýl a ako ju správne využiť.

Ako to celé začalo

Saunovanie má bohatú históriu, ktorá siaha do pradávnych čias a rozvíjala sa v rôznych kultúrach sveta. Jedna z najstarších tradícií saunovania je spojená s Fínskom, kde sa sauny stali neodmysliteľnou súčasťou kultúry a rituálov už v 12. storočí. Rímske kúpele s ich vodnými a parnými miestnosťami predznamenali koncept moderných kúpeľov. Indiánske kultúry v Severnej Amerike praktizovali podobné rituály očisty pomocou teplých prameňov a ohnísk. V Rusku a v tureckých kúpeľoch sa vytvorili vlastné formy teplých prostredí na relaxáciu a očistu.

Interiér fínskej sauny
Počas stredoveku v Európe väčšina antických kúpeľov zmizla, ale tradícia saunovania pretrvala v niektorých oblastiach. V 19. a 20. storočí začala tradícia znovu ožívať, najmä v Nemecku a Škandinávii. S postupným nástupom wellness a rastúcim záujmom o zdravý životný štýl sa sauny stali populárnymi po celom svete. Saunovanie nie je len tradíciou, ale aj súčasťou moderného prístupu k starostlivosti o telo a myseľ.

Ľudia odpočívajúci vo vírivke

Pozitívne účinky tepla pre naše telo

Počas saunovania v tele dochádza k spusteniu termoregulačných mechanizmov, a to z toho dôvodu, aby sa naše telo vedelo adaptovať na vysokú teplotu. Aj práve vďaka týmto mechanizmom vie naše telo tolerovať 100 °C fínsku saunu. Naše telo má super schopnosti a je naozaj dokonalé. V saune sa najskôr zohreje na viac ako 39 °C a následne sa začne za pomoci potu efektívne ochladzovať. Zvyšuje sa srdcový tep, rozširujú cievy a nastáva prekrvenie periférnych častí tela a objemu krvnej plazmy. Aj vďaka krvnej plazme vieme lepšie zvládať horúčavu a zároveň slúži ako rezervoár tekutín na potenie. A čo naše bunky?

Zmien na úrovni buniek je veľa. Dochádza k produkcii proteínov teplotného šoku, ktoré slúžia ako ochrana bunky pred poškodením. Zvyšuje sa aj dostupnosť oxidu dusnatého, vďaka ktorému sa naše telo lepšie prekrvuje. Na hormonálnej úrovni nastávajú taktiež zmeny, s ktorými sa môžeme stretnúť pri športovaní. Zvyšuje sa množstvo endorfínov a taktiež množstvo rastového hormónu.

1. Posilnenie kardiovaskulárneho systému

Vplyv sauny na srdce a cievy je naozaj významný. Podľa výskumov môže saunovanie pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s hypertenziou (vysoký krvný tlak), no taktiež vďaka striedaniu teplôt prispieva k lepšej pružnosti ciev, čím uľahčuje prúdenie krvi. V kombinácii so športom sa tieto účinky znásobujú, čím znižujú pravdepodobnosť vzniku srdcového zlyhania, infarktu. Pravidelné saunovanie nám predlžuje život, a teda je to akýmsi kľúčom k dlhovekosti.

2. Vyššia hladina rastového hormónu

Rastový hormón je dôležitý pre rast a regeneráciu svalov a telesných tkanív. Práve šport a saunovanie sú spôsoby, ako podporiť produkciu tejto látky v organizme. Vedecké štúdia dokázali, že zvýšená hladina rastového hormónu v organizme zostáva ešte niekoľko hodín po konci saunovania.

3. Zlepšenie vo vytrvalostných športoch

Jeden z výskumov, ktorý bol realizovaný na bežcoch, dokázal, že bežci, ktorí chodili po tréningu do sauny mali zvýšené množstvo krvnej plazmy a červených krviniek. Práve červené krvinky fungujú v tele ako prenášač kyslíka, a teda mohli zvýšiť dostupnosť kyslíka pre svalovú hmotu.

4. Stimulácia imunitného systému

Pravidelné saunovanie podporuje tvorbu bielych krviniek, práve tie zabezpečujú obranyschopnosť organizmu. No dôležité sú práve proteíny teplotného šoku. Tie chránia bunky pred poškodením teplom a podieľajú sa na aktivácii imunitnej odpovede. Tá je kľúčová pri ochrane organizmu pred vírusmi a baktériami. Práve vďaka saunovaniu môžete byť odolnejší voči nádche, prechladnutiu či inému respiračnému ochoreniu.

5. Podpora psychického zdravia

Počas saunovania dochádza v organizme k vyššej produkcii endorfínov - „hormónov šťastia”. Práve preto je sauna veľmi dôležitá pri podpore psychickej pohody. Ako vedľajší efekt je, že vysoká teplota podporuje tvorbu proteínov v mozgu. Tie majú názov „Brain derived neurotrophic factor” a súvisia so správnou funkciou a rastom mozgových buniek - neurónov. To má v konečnom dôsledku za následok lepšiu pamäť, lepšie myslenie aj rozhodovacie schopnosti. Nie zlé, či?

6. Blahodarné účinky na pokožku

Počas saunovania sa zlepšuje prekrvenie pokožky, ktorá sa zbavuje nečistôt a odumretých buniek. Výskumy dokázali, že pravidelná návšteva sauny podporuje hydratáciu a udržanie kožnej bariéry, práve tá chráni pokožku pred vonkajšími vplyvmi. Je však dôležité dodržať správne zásady saunovania, a to po pred saunou a po každom kole si dať dôkladnú sprchu a umytie tváre.

7. Je sauna prospešná na regeneráciu po športe?

Nie, nie je. Výskum dokázal, že saunovanie nemá žiadne zázračné účinky, ktoré znižujú svalovú bolesť a urýchľujú návrat ku tréningu, práve naopak. Naše telá reagujú na horúce prostredie veľmi podobne ako na cvičenie, a teda sauna spôsobuje svalom určitú formu záťaže. Preto pre regeneráciu svalstva je riešením terapia chladom a nie teplom.
Ochladzovací bazén vo wellness centre

Typy sáun

Určitý národ vo svete uznáva len jeden druh sauny, a to fínsku saunu. No z wellness sveta poznáme niekoľko typov počnúc suchou saunou. V nej sa teplota pohybuje od 80 °C do 110 °C, no vlhkosť vzduchu dosahuje maximálne 15 %. Táto sauna predstavuje pre telo najvyššiu záťaž, a preto pre osoby s kardiovaskulárnymi problémami sa neodporúča.

Tradičná fínska sauna je prívetivejšia. Teplota je v rozmedzí 75 - 80 °C a vlhkosť dosahuje až 80 %. Práve vlhkosť zvyšuje pocitovú teplotu a potenie nastupuje veľmi rýchlo. Fínska sauna má len samé výhody, ktoré sú popísané v riadkoch vyššie.

Parná sauna má nízku teplotu, a to zvyčajne od 40 - 50 °C a vlhkosť vzduchu dosahuje až 100 %. Parná sauna blahodarne pôsobí na kožu a dýchacie ústrojenstvo. Vo svete ju môžeme nájsť aj pod názvom turecký kúpeľ či tradičný Hammam. Posledný typ je infrasauna. Je mierna a infražiariče zabezpečujú postupné prehriatie tkanív až do hĺbky 2,5 cm.

Tabuľka pred vstupom do sauny pre informáciu, o aký typ sauny ide

Zásady správneho saunovania

Lepšia imunita, zdravá a krásna pokožka, zlepšenie funkcie srdca a ciev a psychická pohoda.

Ak chceme, aby sauna mala účinok na naše zdravie, je dôležitá aj frekvencia návštev. Tá je ideálna aspoň 3-krát týždenne. A poďme si prejsť zásady saunovania. Do sauny sa nechodí v plavkách a ani v oblečení. Ideálne je ísť nahý, a to z toho dôvodu, aby sa naše telo prehrialo celé. Hodinky, náramky či iné okrasné prvky na tele je dobré si dať dole. Po každom saunovom cykle je dôležitý pitný režim, ideálne voda. A ako vyzerá saunový cyklus?

  • Osprchovať si celé telo a tvár a dôkladne vysušiť.
  • Pobyt v saunovej miestnosti 5 - 15 minút.
  • Ochladenie sa v bazéniku či v sprche 30 sekúnd až 5 minút.
  • Odpočinok v tepidáriu 10 - 15 minút.
  • Opakujeme 2 - 3-krát, začiatočník 2 kolá, pokročilý 3 kolá.

Dôležitý prvok v saune je ale plachta. Tá neslúži primárne na zakrývanie tela, ale ako podložka pod telo vrátane nôh, a to z hygienických dôvodov. Sauna je priestor oddychu a relaxu, preto treba rešpektovať iných a byť v tichosti.

Vstup do tepidária, ktoré slúži na odpočinok pri saunovom cykle

A kedy sa saune radšej vyhnúť?

Ľudia, ktorí majú kardiovaskulárne problémy, by pobyt v saune mali konzultovať so svojím lekárom. Sáun je veľa a určite po konzultácii nájdu tú ideálnu a vhodnú pre nich. Náročný tréning dá zabrať telu a hlavne svalom a tie potrebujú regenerovať v chlade, takže vtedy sa sauna neodporúča. Väčšia únava či oslabenie organizmu nie je vhodné obdobie pre saunovanie a taktiež pri dehydratácii či pití alkoholu. Či už na nás lezie vírus alebo baktéria, je úplne jedno, pretože vtedy si treba od sauny dať pokoj a po doliečení v saunovaní pokračovať. Každé odporúčanie je len odporúčanie, a preto treba používať zdravý rozum.

Piktogram na dverách so zákazom požívania nápojov v saune

Zhrnutie

Sauna má veľké množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Nielen po psychickej stránke, ale aj fyzickej. Správnym dodržiavaním základných pravidiel saunovania môžeme čerpať benefity počnúc podporou imunity cez zdravú a krásnu pokožku až po zlepšenie funkcie srdca a ciev a v neposlednom rade psychickú pohodu, ktorá je v dnešnej dobe tak potrebná pre každodenný život.

Rozhovor s Jean Colin Dora - saunamaster v aquaparku Bešeňová
Ja som mal osobne tú možnosť robiť rozhovor so saunamastrom Jeanom v aquaparku Bešeňová, ktorý mi rozprával zaujímavé informácie zo sveta saunovania, ale aj zo saunových rituálov a priblížil mi svet saunamastra. Preto určite neváhajte a využite možnosť nielen klasického saunovania, ale aj saunového ceremoniálu, ktorý sa koná každý týždeň priamo s Jeanom.

Neváhajte a urobte veľkú vec pre vaše zdravie a kto už začal, tak nech len dlho pokračuje, vaše telo sa vám odmení. Saunovaniu zdar!
Zdroj fotografií: autor článku (fotené vo vodnom parku Bešeňová)
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Obliekame najmenších do chladných dní

Obliekame najmenších do chladných dní

Sedieť s deťmi doma za oknom a frflať na „škaredé“ jesenné či zimné počasie je najjednoduchšie.
Video: 10 tipov na rýchlejšiu regeneráciu

Video: 10 tipov na rýchlejšiu regeneráciu

Ako regenerovať po náročnom výkone v horách?
Diagnostika bežeckej techniky a nastavenie tréningového plánu

Diagnostika bežeckej techniky a nastavenie tréningového plánu

Ako vám diagnostika bežeckej techniky môže pomôcť v efektívnejšom a zdravšom behaní? Pozrieme sa na to spolu s Erikou, bývalou reprezentantkou Slovenska v šprinte a majiteľkou fyzio.sk.
keyboard_arrow_up