Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Ja mám tiež trailové napasované z Dekáča. Majú vrecko na telefón, na kľúče aj tyčinky, alebo gély. Boxerky základný model z Dekáča, alebo tie bezšvové čo majú. Minulý týždeň som mal Craft a pekne ma vzadu zodreli na mieste kde som odstrihol štítok.
Ber to tak, ze cim viac vrstiev - tym viac moznosti, ze sa ti nieco osucha, odere
Najviac odrenín som mal, keď som si na dlhšiu trasu (nad 20km) zobral klasické "vykrojáky"... Stehná/slabiny dostali zabrať... Odvtedy (pod čokoľvek) vždy elastické/obtiahnuté....
Keď už tak dobre radíte ohľadom oblečenia - čo odporúčate na behanie v zime na vrch tela? Vlani som nosil termo tričko s dlhým alebo krátkym rukávom a na tom nejaký starší force cyklodres čo som moc nepoužíval. Bolo to celkom OK, akurát to moc nevetralo. Teraz sú celkom zľavy po e-shopoch tak by som niečol pozrel. Nejaký tip na mikinu / bundu na to termo? Teplotovo od +5 do -5 stupňov.
Tak každý sme iný ale ja osobne pri plusovych teplotách nevyberám termo, a ak termo tak to už je hlbšie pod 0°. Osobne mám 3 terma, mením ich podľa intenzity a aktuálneho stavu tela(unavené telo, malo spánku, zdravotné ťažkosti, psychická pohoda atď.- to je taký interný soft/hardware check a vyhodnotenie) a na termo buď obyčajné bežecké voľné tričko, návleky na ruky alebo tenký letný kabát za pár e zo sportisima a to je celé. Ďalej ja veľa behov mám na "ľahko" a termo si len do vesty zoberiem pre prípad núdze, ale rukavice musím lebo prsty mi mrznú už pri 0°. Takže rukavice, letné bežecké tričko a jarny letný kabát a pre prípad núdze do vesty termo ak náhodou...mimochodom vrstvy som postupne odoberal a skúšal som čo sa ešte dá a teraz viem že ak telo je Ok z každého hľadiska tak mi zvláda aj beh hore bez v -16° po dobu asi 50min.Ale vravím každý sme iný, a toto je len jeden príklad z mnoha ?
Tak už je len hobík co si odbehol 100. ročník MMM a z 3 400 v cieli skončil 219. Na 60. ročníku pred 40 rokmi ked som mal 19 tak som s podobným časom 3:02:37 hod. dobehol z 1150 maratóncov na 351. mieste
s age factorom 40 ročného (v maratóne sa začína masters koeficientom prepočítavať od 38 rokov) má jeho výkon hodnotu 2:59:54 hod. ale môj čas má tiež lepšiu hodnotu kedže som ho dosiahol ešte v juniorskej vekovej kategórii takže sa tešíš predčasne a čo sa týka umiestnenia vo svojej vekovej kategórii tak Toth skončil v M40 na 79. mieste no a ja som vo svojej kategóri Junior U20 skončil na 1. mieste takže som v podstate vyhral košický maratón
5:40 je práveže tempo ktoré by som mal vedieť udržať bez spomalenia. Vychádza mi taktika z pár pretekov ktoré som absolvoval, že dokážem posledné km ešte zrýchliť, takže sa na to spolieham. 😁
Tak ako vysla tvoja taktika s negativ splitom na maratone?
Mne maraton vysiel podla predstav, zlepsil som si osobak o cca 3,5 minuty takze spokojnost.
Vo výsledkovej listine máš čas 3:37:14 hod. - pekný výkon na vek 58 rokov, po prepočítaní WM koeficientom https://www.masterstrack.sk/pravidla/ je to 3:04:05 hod., ináč najhodnotnejší Slovenský výkon dnes v Košiciach nedosiahol Hladík, ... ale víťaz kategórie M 50-59 r. Tomáš Kopčík (AK Nové Zámky) keď vo veku 55 rokov obsadil medzi 3 500 maratóncami celkové 36. miesto časom 2:39:48 hod. (po prepočte WM koeficientom odpovedá času 2:19:09 hod. vo veku do 38 rokov)
ivan rozdiel je v tom ze oficialny cas beru od vystrelu, ja som si to meral od momentu kedy som prebehol cez startovaciu branu. Aj ked som startoval s prveho sektoru chvilu to trvalo pokial som sa do brany dostal. Ale cas mohol byt aj lepsi, len podla mna starty polmaratoncov su zle zvolene. Prvu polovicu som bezal s pacerom na cielovy cas 3:30 hod, boli sme okolo vodica skupina cca 100 ludi. Do druheho kola som tocil podla mojich hodiniek po 1:45 hod a v tom momente vystartovala posledna skupina asi najpomalsich polmaratoncov a ti ma zavreli. Bezalo sa len v jednom koridore na Hlavnej a tam som bol bez sance sa dalej drzat pacera, lebo trat bola zablokovana pomalsimi bezcami bez moznosti obiehat. Potom neskor na Komenskeho to uz slo, ale pacer bol uz daleko.
Gratulujem. Mne sa darilo držať tempo až do 31. km, všetko podľa plánu, počasie dokonalé a potom ma stopli kŕče do stehna. 😭 Takže posledných 11 km už len obmedzená rýchlosť. Nakoniec 4:11:25 od výstrelu. 🤷
ivan rozdiel je v tom ze oficialny cas beru od vystrelu, ja som si to meral od momentu kedy som prebehol cez startovaciu branu. Aj ked som startoval s prveho sektoru chvilu to trvalo pokial som sa do brany dostal. Ale cas mohol byt aj lepsi, len podla mna starty polmaratoncov su zle zvolene. Prvu polovicu som bezal s pacerom na cielovy cas 3:30 hod, boli sme okolo vodica skupina cca 100 ludi. Do druheho kola som tocil podla mojich hodiniek po 1:45 hod a v tom momente vystartovala posledna skupina asi najpomalsich polmaratoncov a ti ma zavreli. Bezalo sa len v jednom koridore na Hlavnej a tam som bol bez sance sa dalej drzat pacera, lebo trat bola zablokovana pomalsimi bezcami bez moznosti obiehat. Potom neskor na Komenskeho to uz slo, ale pacer bol uz daleko.
celkovo je ten maratón dosť chaos ako sa to rokmi postupne nabaľuje všelijakými inými aktivitami okrem podstaty ktorou bol pôvodne maratónsky beh a čo sa týka reálne prebehnutej vzdialenosti a dosiahnutého času tak u hobíkov by som dal oficiálny čas to co namerá čip pri prechode štartom a cieľom už ked reálne prebehnutá vzdialenosť bude vždy iná ale aj to sa možno časom spresní, aj najlepší včera nabehali zrejma dačo viac kedže museli obchádzať pri predbiehaní ostatných bežcov o kolo a aj korčuliarov, najlepšie bolo bežať do Sene a späť - žiadne zákruty, korčuliari, ... aj minimálne prevýšenie
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Mazanie na guľôčky toto - https://www.angrybeards.sk/gule/antistick-sportovy-lubrikant-na-gule/
Najviac odrenín som mal, keď som si na dlhšiu trasu (nad 20km) zobral klasické "vykrojáky"... Stehná/slabiny dostali zabrať... Odvtedy (pod čokoľvek) vždy elastické/obtiahnuté....
Pod neho len termo tielko čo nosím v lete a paráda. Je to môj obľúbený kúsok.
Tak ako vysla tvoja taktika s negativ splitom na maratone?
Mne maraton vysiel podla predstav, zlepsil som si osobak o cca 3,5 minuty takze spokojnost.
celkovo je ten maratón dosť chaos ako sa to rokmi postupne nabaľuje všelijakými inými aktivitami okrem podstaty ktorou bol pôvodne maratónsky beh a čo sa týka reálne prebehnutej vzdialenosti a dosiahnutého času tak u hobíkov by som dal oficiálny čas to co namerá čip pri prechode štartom a cieľom už ked reálne prebehnutá vzdialenosť bude vždy iná ale aj to sa možno časom spresní, aj najlepší včera nabehali zrejma dačo viac kedže museli obchádzať pri predbiehaní ostatných bežcov o kolo a aj korčuliarov, najlepšie bolo bežať do Sene a späť - žiadne zákruty, korčuliari, ... aj minimálne prevýšenie