Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Netrufam si ti radit, no bezal som to mnohokrat a najvacsiu usporu casu som ziskaval pri zbehu z BK - tam neoddychuj ale pridaj... a hlavne neprepalit prve tri vyslapy.
Tak ako sa pise: tym, ze na rovinatejsich usekoch sa da ozaj bombovat tak je treba posetrit sily v strmakoch (kludne prekracat) a potom nestracat na behavych usekoch. Po piatku to zrejme bude slusne namazane (celodenny dazd), takze mozno zobrat lepsi dezen (za sucha sa to da v cestackach lahkych).
V roku 2025 bude na spoločných M-SR a M-ČR v behu na 10 000 na dráhe súťažiť v Považskej Bystrici v nedeľu 20 Slovákov. Niektorí sa pokúsia prekonať osobné rekordy (Ďurec, ...) a jeden z nich (Cvanciger) aj Slovenský rekord.
Som zvedavy na nedelnajsi London Marathon. Najrychlejsi polmaratonec Jacob Kiplimo so sv. rekordom 56:42min, bude mat premieru na maratone. Sekundovat mu budu Munyao (vitaz 2024) Tola (olymp. vitaz) a asi najlepsi maratonec historie Kipchoge. Ten ma vsak uz 40 rokov, ale este mu to beha. Tak uvidime. Priamy prenos z Londona bude na Eurosporte.
Som zvedavy na nedelnajsi London Marathon. Najrychlejsi polmaratonec Jacob Kiplimo so sv. rekordom 56:42min, bude mat premieru na maratone. Sekundovat mu budu Munyao (vitaz 2024) Tola (olymp. vitaz) a asi najlepsi maratonec historie Kipchoge. Ten ma vsak uz 40 rokov, ale este mu to beha. Tak uvidime. Priamy prenos z Londona bude na Eurosporte.
Len ak máš zaplatený MAX... Lebo na Eurosporte ako takom to nebude...
Bude to zajtra aj na Eurosport 1 a Eurosport 2, aj v pondelok, utorok, ... len nie na živo ale ako by povedala naša jedna pani učiteľka pred 50 rokmi - ,,jáááá siii počkááám,,
Viacmenej, spoko, aj keď samozrejme boli aj krízy.
Keďže to bol môj prvý ultra, ambície boli iba také, aby som nebojoval s limitom a nebol v cieli na šrot. Čiaskový limit v polovici trasy bol dosť benevolentný, preto som si stanovil svoj tak, aby som druhú polku stíhal hoci aj odkráčať. To sa mi podarilo splniť s polhodinovom rezervou, takže druhú polovicu som už išiel konzervatívne a šetril sily na záverečný ťažký úsek.
Najťažšie to bolo paradoxne niekedy od 20-35km, kedy som už cítil trochu únavu a zároveň som mal toho ešte veľa pred sebou. No a posledných 5km, ktoré by boli náročné aj na začiatku, ale po 50km boli riadne kruté. Najprv stúpanie nejakých 300 výškových na cca. 1,5km a potom "zbeh" po škrapoch, kde o behu nemohlo byť ani reči a o oddychu už vôbec.
Ale v cieli sa tie pocity zmenili na len pozitívne a spätne neľutujem, že som to absolvoval.
Netrufam si ti radit, no bezal som to mnohokrat a najvacsiu usporu casu som ziskaval pri zbehu z BK - tam neoddychuj ale pridaj... a hlavne neprepalit prve tri vyslapy.
tak na solidny cas bude treba este trochu potrenovat. na cervenej za odbockou na 5bojarsku som vybuchol (3.5km do cielu) teda 2:32 cas.
strategia sa mi pacila - bezat zbehy a vydychavat sa do kopcov. velmi to bavilo. teda do vybuchu
Dakedy musim aj ja ist na take preteky .. limit by som mal stihat hromadne behy ma moc nelakaju ale toto moze byt prijemna atmosfera ako bike maratony v tom +-2005-2010
Na spoločných M-SR a M-ČR v behu na 10 000 m na dráhe v Považskej Bystrici padol medzi mužmi (M60) 23 rokov starý Slovenský rekord Karola Petöcza 38:00,20 min. Viac ako o minútu ho prekonal časom 36:54,84 min. prešovčan Jozef Cvanciger. Po zohľadnení veku a prepočte WM koeficientom má dosiahnutý výkon hodnotu 29:37,96 min. (bez využitia efektu prípravy vo vyššej nadmorskej výške prípadne hypobarickej komory).
Tak som si v sobotu odskočil z ultra tréningov na niečo "krajšie", v rámci série Behaj lesmi - na Devín. Očakávania neboli veľké, nakoľko ma trápia posunuté platničky, ale celý týždeň pred pretokom som nemal žiadne bolesti, tak som sa v stredu rozhodol, že sa prihlásim. Vedel som, že 12km by ma nútilo bežať rýchlo, tak si hovorím, že 22km bude pre mňa lepšie a uvidím ako to pôjde. Aj keď sa snažím behať nejaké rýchlejšie úseky, keď sa podarí, rýchlosť proste nemám a to čo dali chalani od úvodu, na to som sa chytal, tak prvých 200m a vďaka tomuto inteligentnému šprintu v tempe okolo 4min/km do 12% stúpania mi tak stuhli nohy, že po krátkom zbehu a nástupe do najťažšieho stúpania (cca 2km s priemerným sklonom 10%), som bol rád, že som neprešiel do chôdze. Preto som si povedal, že skúsim prvú polku, čo to pošetriť a ak to pôjde v druhej by som skúsil zrýchliť. Nakoniec to dopadlo tak, že som sa toľko šetril, až mi chalani tak ušli, že som takmer nikoho nedobehol. Zbehy, v druhej polke, v ktorých som si najviac veril, sa nedali bežať, nakoľko sme sa spojili s krátkou trasou a ľudia aj po poprosení sa jednoducho neuhýbali a stratil som tam niekoľko minút, možno by stačilo nemať slúchadlá alebo vnímať, keď poprosíš a možno by som sa mohol naučiť prekonať sám seba a "tlačiť" to od začiatku. Z ultra som naučený, rozložiť si sily, aby som vydržal celý pretek, opatrné začiatky, stráženie tepov. Na takýchto tratiach však s týmto nastavením nemám, čo robiť (ak sa chcem nejako lepšie umiestniť), lebo tu musí človek závodiť od prvého metra až do konca - tu nie je čas na "šetrenie". Nakoniec to vyšlo na čas 1:54, čo znamenalo 9 miesto celkovo (necelých 15 minút na víťaza) a 4 miesto v kategórií.
klobucik. super cas! ako bezecky zaciatocnik som to mal takto (strava pise 5:26 GAP)... oproti Baba Kamzik (5:21 GAP) zasadny posun a teda ze som nevybuchol aj ked sa mi behaj lesmi Devin zdalo zasadne tazsie ako Baba Kamzik. asi nie uplne pomohlo ze som na 14stom km otestoval ucinky gravitacie - odvtedy mi zasadne ubudla ochota pustit to dolu kopcom
ked pozeram moje mnozstvo chodenia tak mam co robit vo vytrvalosti behania do kopcov... "vlacik" na singli ponad Devinsku cestu bol celkom otravny aj pre mna. ludia sa tam viac fotili ako behali.
JFE Tiež parádny čas. Som zvedavý, ako vyjdú tie body v rámci UTMB indexu.
Čo sa týka toho fotenia, trikrát sa mi stalo, že človek bol rozbehnutý v zbehu, tempo pod 4 min./km , v dostatočnom predstihu kričím "ahoj, ahoj, obehnem ťa zľava" a tu zrazu milá slečna skočila doľava, zastavila a išla si fotiť mačku na strome. Tak som vletel do svahu, inak by som ju doslova "zramoval".
Nazgul Minulý rok, som na tých lúkach tak "zhorel", že ani po rovine som nedokázal behať. Tento rok naštastie sa posunul ten štart skôr, ale ak bude teplo, bude to "peklo".
Každopádne, ak budem mať auto zo servisu doma, možno sa aj vidíme.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Len ak máš zaplatený MAX... Lebo na Eurosporte ako takom to nebude...
ako sa bezalo? spoko?
Keďže to bol môj prvý ultra, ambície boli iba také, aby som nebojoval s limitom a nebol v cieli na šrot. Čiaskový limit v polovici trasy bol dosť benevolentný, preto som si stanovil svoj tak, aby som druhú polku stíhal hoci aj odkráčať. To sa mi podarilo splniť s polhodinovom rezervou, takže druhú polovicu som už išiel konzervatívne a šetril sily na záverečný ťažký úsek.
Najťažšie to bolo paradoxne niekedy od 20-35km, kedy som už cítil trochu únavu a zároveň som mal toho ešte veľa pred sebou. No a posledných 5km, ktoré by boli náročné aj na začiatku, ale po 50km boli riadne kruté. Najprv stúpanie nejakých 300 výškových na cca. 1,5km a potom "zbeh" po škrapoch, kde o behu nemohlo byť ani reči a o oddychu už vôbec.
Ale v cieli sa tie pocity zmenili na len pozitívne a spätne neľutujem, že som to absolvoval.
tak na solidny cas bude treba este trochu potrenovat. na cervenej za odbockou na 5bojarsku som vybuchol (3.5km do cielu) teda 2:32 cas.
strategia sa mi pacila - bezat zbehy a vydychavat sa do kopcov. velmi to bavilo. teda do vybuchu
way to go - buduci rok znovu!
https://www.atletika.sk/majstrovstva-sr-2025-v-behu-na-10-000-metrov-durecov-zlaty-hetrik-pelikanova-potvrdila-poziciu-hlavnej-favoritky/
ked pozeram moje mnozstvo chodenia tak mam co robit vo vytrvalosti behania do kopcov... "vlacik" na singli ponad Devinsku cestu bol celkom otravny aj pre mna. ludia sa tam viac fotili ako behali.
Čo sa týka toho fotenia, trikrát sa mi stalo, že človek bol rozbehnutý v zbehu, tempo pod 4 min./km , v dostatočnom predstihu kričím "ahoj, ahoj, obehnem ťa zľava" a tu zrazu milá slečna skočila doľava, zastavila a išla si fotiť mačku na strome. Tak som vletel do svahu, inak by som ju doslova "zramoval".
Nazgul Minulý rok, som na tých lúkach tak "zhorel", že ani po rovine som nedokázal behať
Každopádne, ak budem mať auto zo servisu doma, možno sa aj vidíme.