Speedhiking alebo ako turistikovať svižne a s ľahkosťou

Chceš sa pohybovať v horách rýchlejšie, výkonnejšie a naľahko? Vyskúšaj speedhiking.

Čo to ten speedhiking vlastne je? Myslím, že už samotný preklad hovorí za všetko: speed = rýchlosť, hiking = turistika. Táto „rýchloturistika“ je teda akousi kombináciou medzi turistikou a trailovým behom. Ideálnym ihriskom pre túto aktivitku sú práve hory.

Turistika uponáhľanej doby?

Všetko sa dnes zrýchľuje, vyvíja a každý sa len niekam ponáhľa. Mnohí si možno povedia, že speedhiking je presne pre tých „uponáhľancov“, ktorí si nevedia nájsť čas pre seba. Veď turistika by mala byť spojená s relaxom v prírode a nikam by sme sa nemali ponáhľať. Je teda speedhiking len odraz doby, v ktorej žijeme? Nemyslím si...

... ako som chodila do hôr viac a viac, moje tempo sa začalo zväčšovať a veľkosť batoha zas naopak zmenšovať.
Možno samotné pojmy speedhiking/fasthiking v nás vzbudzujú pocit, že ide o akúsi turbo rýchlu túru a máme to spojené s touto turbo rýchlou dobou. V skutočnosti ale nejde o žiadnu novinku a mnohí z nás „speedhikujeme“ bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. Myslím, že aj medzi našimi predkami sa našlo pár „speedhikerov“ a aj naši pradedkovia a prababky pobehovali po horách dennodenne, rýchlo a naľahko. Ak chodíš do hôr naľahko, v tempe, sem-tam si pobehneš a z časov na smerovníkoch vždy čosi ukrojíš, tak aj ty sa môžeš označiť za „speedhikera“.

Speedhiking
Takže pre mňa to určite nie je turistika uponáhľanej doby. Skôr by som to označila ako turistiku, ktorú časom okúsi takmer každý, kto sa v horách pohybuje na pravidelnej báze. Nadobudnutými skúsenosťami a časom tráveným v horách sa stávame rýchlejšími a výkonnejšími. Výbava sa tiež mnohokrát postupne pretransformuje na minimalistickejšiu, a to nás robí ešte rýchlejšími. Tak nejak sa to vyvíjalo aj u mňa a možno to máš podobne aj ty.

Ako sa z turistky stala „rýchloturistka“?

Pred rokmi som začínala s klasickou turistikou s ťažkým nabaleným batohom, no postupom času, ako som chodila do hôr viac a viac, moje tempo sa začalo zväčšovať a veľkosť batoha zas naopak zmenšovať. Zrazu som si uvedomila, že na túrach cestou dole už skôr bežím ako chodím. A do kopca si zvyčajne poriadne zamakám a je to taká rýchla chôdza.

Zároveň, ako som začala rokmi viac a viac behávať a hlavne po kopcoch, tak klasická túra sa prirodzene pretransformovala na takú „rýchlotúru“. Vtedy som si to vôbec nespájala s nejakým speedhikingom. Poslednú dobu sa však s týmto pojmom stretávam čoraz viac a viac a keď sa nad tým zamyslím, tak speedhikingu sa venujem už celkom dlhú dobu.

Z času na čas idem na túru s väčším batohom a vychutnávam si prírodu pohodovým tempom, no priznám sa, že posledné roky mi už zvyčajne robí problém ísť len tak pomaly a väčšinou je túra pre mňa spojením rýchlej chôdze a miestami až behu. Nájde sa v tom aj niekto iný?

Trailrun

Ako so speedhikingom (ne)začať?

Popísala som tu postupnosť, ktorou som si sama prešla a myslím si, že presne o tom to je. Veľa ľudí chce dnes všetko rýchlo a hneď. Hneď sa chcem stať super bežcom, hneď chcem byť namakaný, hneď chcem schudnúť 20 kíl… Niečo si zmyslíme, lebo to vidíme na sociálnych sieťach, no v skutočnosti vidíme len výsledok a nie tú dlhú cestu pred tým.

Základ je teda prispôsobiť tempo aj trasu svojej aktuálnej fyzickej zdatnosti.
Ak si nikdy nebol na túre a chceš začať so speedhikgom, lebo si natrafil na tento článok o speedhikingu a chceš to robiť aj ty, tak sa najprv zastav a zamysli sa, či si pár krokov nevynechal. Jednoducho sa zober a vyraz na nenáročnú túru. O týždeň na to zvoľ niečo dlhšie. Potom si pridaj niečo technickejšie. Inšpiruj sa tipmi na výlety, ale vyber si taký, ktorý zvládneš. A som si istá, že takto si to celé zamiluješ a o pár rokov ma predbehneš v horách cestou na Baranec.

To bol len príklad, pretože sama chcem niekedy hneď všetko. A vtedy to zväčša nedopadne najlepšie. A obzvlášť v horách si to treba pripomínať, pretože tam sa chyby neodpúšťajú. Viem, že to čítajú hlavne milovníci hôr, ktorým skúsenosti nechýbajú a nemusím vám to pripomínať. Ale nedá mi to. Niekto si možno povie: „Aaa, speedhiking, turistika naľahko, to je super!“ a vezme sa na výstup na Rysy bez potrebnej výbavy, veď mám ísť naľahko. Presne o tom to ale nemá byť. Opakujeme to stále, ale pripomeniem to opäť. Bezpečnosť na horách musí byť na prvom mieste a nie je to len o výbave, ale aj o kondícii, príprave a skúsenostiach.

Speedhiking
Dosť bolo výstrah. Speedhiking má, rovnako ako akýkoľvek iný šport, nástrahy, no takisto mnoho výhod a zdravotných benefitov a je to rozhodne skvelý spôsob, ako tráviť voľný čas a udržiavať sa v kondícii. Stačí sa do toho nepustiť „strmhlav“ a ísť na to postupne. Tu je pár rád:
  • Na začiatok zvoľ menej náročné trasy s menším prevýšením.
  • Nestresuj sa tempom. Choď tak, ako vládzeš, nemusíš hneď vystúpať rýchlo na kopec.
  • Beh, chôdzu a rýchlu chôdzu striedaj tak, ako ti to vyhovuje, podľa toho, koľko máš energie.
  • Zober so sebou parťáka, vo dvojici ide všetko ľahšie a navzájom sa motivujete.

Potrebujem špeciálnu výbavu?

Základ je teda prispôsobiť tempo aj trasu svojej aktuálnej fyzickej zdatnosti. No určite aj vhodné oblečenie a vybavenie nám napomôže prejsť trasu svižne a s ľahkosťou. Ideálna je ľahká minimalistická výbava, čo je v podstate totožné s vybavením na behy.

Ja si na takéto rýchle túry kombinujem turistické aj bežecké veci, ktoré si prispôsobujem už podľa konkrétnej túry a podmienok. Minimalistickejšie vybavenie si tu nájde uplatnenie a, samozrejme, aj vo všetkých iných outdoorových aktivitách, takže pokiaľ sa v horách pohybuješ často, určite oceníš aj takéto kúsky výbavy.

Vo videu si povieme, aké vybavenie aj oblečenie je za mňa na speedhiking ideálne a dám ti pár tipov aj na konkrétne modely.


Výbava spomenutá vo videu:
Ďalšie praktické kúsky na speedhiking sú totožné s výbavou na beh, o ktorej sme si povedali v samostatnom videu.

Ako to máš ty? Chodievaš tiež na takéto „rýchlotúry“? Či si skôr typ pohodového turistu, ktorý sa nikam neponáhľa? Alebo to kombinuješ podobne ako ja? Budem rada, ak sa podelíš o svoj názor, skúsenosti alebo tipy k výbave.
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Video: Výbava na zimnú turistiku

Video: Výbava na zimnú turistiku

Dbáš počas zimnej turistiky na bezpečnosť? Tieto kúsky by ti v batohu nemali chýbať.
Video: Zlatá stredná cesta od Fenixu - čelovka Fenix HL32R-T

Video: Zlatá stredná cesta od Fenixu - čelovka Fenix HL32R-T

Ak hľadáš čelovku na večerné tréningy, možno sa ti hodí práve tento podarený kúsok.
keyboard_arrow_up