Ako si udržať kondíciu počas dovolenky?

Dovolenková sezóna je v plnom prúde a ty sa pri predstave na zaslúžený relax na pláži zároveň zamýšľaš nad tým, ako neprísť o kondičku získanú počas tvojich vysokohorských dobrodružstiev? Poďme si to trošku rozobrať.

Na úvod mám pre teba dobrú správu – za týždeň či dva leňošenia pri mori tvoja ťažko vydretá kondička nezmizne len tak do neznáma. Pravdaže, ak nie si slovenský reprezentant či aspoň výkonnostný športovec, ktorý má nasekaný tréningový harmonogram od rána do večera. Tento článok je preto primárne určený pre aktívnych a kondičných športovcov, ktorí sa aj počas dovolenkovej sezóny chcú cítiť fit a pohyb v akejkoľvek forme im prináša radosť.

Ako to teda počas dovolenky naplánovať?

Rovnakú otázku som si často počas júla a augusta kládla v mysli aj ja ako dlhoročná aktívna športovkyňa a milovníčka hôr. Dodnes pamätám, ako som pred pár rokmi počas dovolenky v Chorvátsku svojej delegátke načrtla, že sa chystám na túru do prírodného parku Biokovo (horské pásmo na Makarskej riviére).

Ona sa na mňa so zdesením v očiach pozrela a povedala, že nech mi to ani nenapadne, že tam je diametrálne odlišná klíma ako v našich Tatrách, že v takom vyprahnutom prostredí sa mi rýchlo minie voda, že v prípade búrky tam nemožno nájsť spoľahlivý úkryt, že na biokovskom hrebeni ma môže zastihnúť silný vietor a tak ďalej. Vtedy som ju počúvla, no aj tak mi bolo ľúto, že nebudem môcť na vlastnej koži zažiť krásu kontrastu mora a vysokých skalnatých hôr.

Pohorie Biokovo
... mnohí mi iste dajú za pravdu, že počas dovolenky nie je nutné nič siliť a ide naozaj iba o to, na aký tréning sa momentálne cítiš.
Ako som sa však neskôr od niektorých horských nadšencov dozvedela, túra v Biokove nie je až tak šialený nápad ako mi to vtedy predostrela miestna delegátka, avšak je nutné rešpektovať určité odlišnosti - množstvo potrebnej vody (min. 4 litre na osobu), vyraziť skoro ráno a optimálne v spoločnosti ďalších dvoch ľudí. V chorvátskom Biokove je okrem iného aj vysoké nebezpečenstvo pádu na kamene ostré ako britvy v niektorých exponovaných terénoch.

Na vlastnej koži som takúto prímorskú vysokohorskú turistiku nikdy neokúsila, no možno raz v budúcnosti sa to stane realitou.

Beh náš každodenný

Priznám sa, že mňa osobne (ako dlhoročnú bežkyňu) to aj počas dovolenky prirodzene najviac ťahá k behu. Niet nad pokojné ranné klusanie po prímorskej promenáde či rovno po piesočnatom pobreží, keď ešte väčšina ostatných rekreantov spí, alebo už sedí pri hotelových raňajkách – proste úžasný štart dňa! No v obedňajších hodinách mi beh už nepríde ako najlepšia myšlienka. Rovnako to bolo aj počas mojej nedávnej dovolenky v Turecku, keď pocitové teploty cez deň atakovali neskutočných 50 °C.

Pravdupovediac, mala som čo robiť aj v pokojnom režime, aby som to ako-tak ustála, na beh som nemala ani len pomyslenie… Vo večerných hodinách sú teploty už relatívne znesiteľné, no tu zasa častokrát nastáva problém s množstvom ľudí, pomedzi ktorých je potrebné pri večernom behaní kľučkovať. To platí hlavne na frekventovaných cestičkách a chodníkoch pozdĺž pláží. Na tých menej preplnených trasách je v cudzej krajine zasa zvýšené riziko z hľadiska bezpečnosti, najmä ak človek beháva sám. Ženské čitateľky možno budú vedieť, o čom hovorím. Častokrát je ešte aj vo večerných hodinách nepríjemne dusno, čo nie každému musí vyhovovať.

Dovolenkový beh
Čo sa týka tempa, mnohí mi iste dajú za pravdu, že počas dovolenky nie je nutné nič siliť a ide naozaj iba o to, na aký tréning sa momentálne cítiš. (Neplatí pre bežcov so striktným tréningovým plánom.) Môžeš si iba podľa chuti poklusať voľným tempom takých 30 až 60 minút alebo vsadiť na efektívne intervaly na rovinke, či po schodoch. Ďalšou možnosťou je aj kratší tempový beh, ktorý ti ušetrí nejaké tie minúty z dňa. Ja som za tie roky skúsila všetky schémy bežeckého tréningu a počas svojich dovoleniek už behávam iba podľa aktuálnej chuti, zdravotných a časových možností. Nič nehrotím, teda, aspoň sa snažím.

Výhľady na more

Niet nad plávanie v mori

Ďalšou skvelou alternatívou, ako ostať aj počas dovolenky aktívny a fit, je obyčajné plávanie. Nemyslím ten všadeprítomný obľúbený „plavecký štýl“ a lá „prsia s hlavou nad vodou“, ktorému ja osobne absolútne nerozumiem, keďže si tak akurát zbytočne preťažuješ krčnú chrbticu. Hoci na druhej strane chápem, že mnohým ľuďom to absolútne postačuje na uvoľňujúci relax vo vode.

Nie je však na škodu naučiť sa správne plavecké techniky a štýly - aspoň prsia s vydychovaním do vody a kraul (ideálne s nádychom na obe strany kvôli rovnomernému zaťaženiu). Ďalší plavecký štýl, znak, už vídať menej často a motýlik už tobôž, nakoľko je najnáročnejší na správnu techniku. Osobne preferujem plavecký štýl kraul – je najrýchlejší a asi aj najefektívnejší zo všetkých spomínaných plaveckých štýlov.

Plávanie v mori
No a čo sa týka miesta, hotelové bazény v obľube veľmi nemám, keďže trpím alergiou na chlórovanú vodu. Väčšina ľudí s tým problém nemá, preto aj zopár ranných či podvečerných dĺžok v hotelovom bazéne určite splní svoj kondičný účel.

Jedným z najjednoduchších a najprirodzenejších spôsobov, ako sa udržať vo forme, je obyčajná chôdza.
Za mňa je absolútna topka plávanie v mori – má to totiž úplne inú energiu. Niekomu vyhovuje plávanie pozdĺž pobrežia, iným zasa smerom k bójkam a späť. Je potrebné byť obozretný, keďže taký kŕč v hlbokej vode ďaleko od pobrežia určite nie je to, čo chceš zažiť. S vlnami v mori musíš vedieť splynúť, nie sa s nimi „biť“, ako to často vídavam pri pozorovaní ostatných rekreačných plavcov.

Isté zákonitosti platia aj pri nadýchavaní sa nad vodnou hladinou, kedy kvôli vlnám odporúčam dvihnúť hlavu o čosi vyššie a pri kraule sa, samozrejme, častejšie pozrieť aj pred seba za účelom lepšej orientácie vo vode.

Plávanie v mori
Pri tejto téme nesmiem obísť ani iné, čoraz populárnejšie vodné športy ako je paddleboarding, windsurfing, vodné lyžovanie či potápanie, pri ktorých tiež budeš mať pocit, že vykonávaš určitú športovú aktivitu, navyše zábavnou formou.

Vodné športy

Cvičme v rytme…

Žiaden zo spomínaných športov ťa neláka? V tom prípade tu máme ešte rôzne iné fitness aktivitky ako pilates, aquaaerobik či posilňovanie s vlastnou hmotnosťou. Čo sa týka prvého spomenutého, dvakrát som sa zúčastnila aj takej dovolenky pri mori, kde sme mali v dennom harmonograme zahrnuté cvičenie pilatesu ráno a podvečer. Bolo to celkom zaujímavé spestrenie dovolenkového dňa, no také niečo si skôr nájde svojich fanúšikov zo strany nežnejšieho pohlavia. To isté sa týka aj takého vodného aerobiku, pri ktorom sa tiež pekne zadýchaš.

Veslovanie vo vodePilates

Nemusíš však cvičiť iba v skupine, ale aj sám/sama za pomoci čoraz populárnejších gumových expanderov či švihadla (veľmi spratné do kufra). No a nesmiem opomenúť ani posilňovanie s vlastnou hmotnosťou – tu kondíciu nejak markantne síce nenadobudneš, no aspoň si ako-tak spevníš telo. Drepy, výpady, planky… na výber máš množstvo komplexných cvikov, ktoré môžeš hravo zaradiť do svojej dovolenkovej rutiny. Samozrejme, na zahodenie určite nie je ani také hotelové fitko, tam už sa dokážeš poriadne zapotiť.

A čo tak obyčajná chôdza?

Jedným z najjednoduchších a najprirodzenejších spôsobov, ako sa udržať vo forme, je obyčajná chôdza. Pekné kilometre nachodíš aj počas rôznych fakultatívnych výletov. Ja som napríklad minule prešla neskutočných 13 kilometrov počas obyčajného spoznávania mesta. Samozrejme, tempo chôdze by malo byť v rámci možností rezkejšie. Chôdza z nohy na nohu slimačím tempom by asi ani pre teba nebolo to pravé orechové.

Trek v TalianskuTrek v Taliansku

Keď si v Chorvátsku, odskoč si na menšiu túru na Plitvické jazerá – zažiješ krásu mohutných vodopádov, urobíš super fotky a ešte si dáš aj trochu do tela. V každej destinácii sa niečo nájde, aj keby to mal byť iba ten neďaleký kopček s kostolíkom týčiaci sa nad mestečkom (raz som tak našla opustenú, no veľmi fotogenickú dedinku).

Minule som počas výletu do talianskeho Cinque Terre namiesto prepravy vlakom využila jednu z miestnych trekových cestičiek pozdĺž morského pobrežia. Nemala som síce športové oblečenie ani obuv, keďže išlo o spontánny nápad, no rozhodne to stálo za tie okúzľujúce výhľady… a pár kilometrov v nohách. Kto dlho neobsedí ako ja, určite dobre vie, o čom hovorím…

Výhľady v Taliansku

Každý podľa chuti

Ako si mal možnosť vidieť, tých aktivít športového charakteru je tak obrovské množstvo, že opis všetkých by sa do tohto článku ani nezmestil. Perfektnou voľbou je aj také požičanie si bicykla a brázdenie známych či neznámych cestičiek v okolí destinácie.

Cyklistika na dovolenke
Kreativite sa medze v tomto prípade nekladú a ide naozaj iba o to, na čo sa momentálne cítiš, na čo máš chuť a aké sú tvoje fyzické či kondičné možnosti a preferencie. A aj v prípade, že si nevyberieš ani jednu z načrtnutých aktivít a stavíš radšej na zaslúžený celodenný relax na pláži, neurobíš veľký prešľap. Dôležité je, že si poriadne oddýchneš a načerpáš nové sily na ďalšie turistické potulky po našich krásnych slovenských horách.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Naprieč Madeirou za 4 dni

Naprieč Madeirou za 4 dni

Ak si milovníkom jari, kvetov, turistiky a výhľadov, mám pre teba ideálnu destináciu.
Predný Choč - okruh, ktorý prekvapí

Predný Choč - okruh, ktorý prekvapí

Vybehni si so mnou do Chočských vrchov na menej známy Predný Choč.
Prečo sa oplatí byť komplexným športovcom?

Prečo sa oplatí byť komplexným športovcom?

Koordinácia, rýchlosť, sila, vytrvalosť - jedným slovom komplexnosť. Prečo je dôležitá v každom veku a aké má benefity?
keyboard_arrow_up