Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
ak by nebola ina moznost tak sa moze drzat sedliackeho rozumu, ale ak chce systemovo trenovat nech ide na zatazovy test. nestoji to vela voci tomu aky benefit to da cloveku.
Podla mna sa zatazove testy pre hobbikov precenuju. Podla mna to ma iba systematicky vyznam - ked sa to sleduje ako ukazoval pravidelne a podla toho sa reaguje / prisposobuje trening. Tzn. pred sezonou / na vrchole (aj ked to sa moc nerobi) / po sezone atd a pravidelne. Takto ked tam clovek ide jednorazovo - prierezovo a rano sa zle vykadil ..tak mu ten pristroj vypluje nezmyselne cisla - poznam vela takych ludi, ktorym ten zatazovy test uplne dobre nevysiel (mozno mali stres z tych vsetkych hadic, neboli zvyknuti na pas/stacionar) a uz tam bolo viac stresu / vyssie pulzy a interpretacia vysledkov bola uplne mimo. Takze treba tiez k tomu prihliadat opatrne. Ja som bol nedavno na viacero zatazovych testoch (v ramci jedneho projektu) a vyslo mi to presne do takeho obdobia rekovalescenie po zraneni a tiez boli tie cisla uplne mimo (len aby som bol konkretny - teraz, po zraneni som bezal kratky tempac cca 30 minu @4.30 / km a mal som priemerny tep 160 - v tomto stave som bol aj na tych zatazovych testoch..... pred zranenim som v ramci dlheho behu (3 hod) zabehol maratonsku vzdialenost (tempo cca 4:18/km) a 3 hodiny (oproti 30 minutam teraz) a mal som priemerny tep 147 ...nehovoriac o tom ze dlhe behy bezim klasicky v ramci tyzdna z plneho treningu rano o 5-6.00 na lacno (ako 99 % svojich behov)....ktovie ake vysledky by som na testoch mal vtedy ? to uz sa samozrejme nedozvieme...ale to, ze teraz mi vysli nezmysly, to viem povedat na 100% ...s tym musite len suhlasit
Na záťažové testy plánujem ísť. Po tejto sérii tréningov, pred ďalším kolom. Aby som to porovnal s tým čo mi to ukazuje. A potom na jeseň po ďalšom kole tréningov, či tie tréningy priniesli efekt...
srekač má recht. Ja nie som absolútne zvyknutý behať na bežiacom páse. Bežal som na ňom snáď raz. Okrem toho ja väčšinou behám večer. Tak mi to vyhovuje a už pri iných športoch som si všimol, že moje výkony ráno sú horšie, ako večer alebo poobede. Nie som v tej svojej pohode.
srekac a keď bežím teraz v tej zóne 2, tak môžem v pohode celý čas tefonovať, spievať alebo čokoľvek. Príde mi to až moc ľahké. Asi miesto zóny 2 regenerujem v zóne 1
lakko: Koncom zóny 2 myslím, že od 137 ide zóna 3. Pri biku to mám 127 a 128 je už zóna 3. Budem mať teraz v krátkom čase 45 rokov. Podľa jedného výpočtu (nechce sa mi to hľadať, ako sa volá ) sa počítalo: max tep - vek = max pre zónu 2
V mojom prípade je to 181 - 45 = 136 (tých max 181 som dosiahol na biku)
Myslíte si, že ten FTP test čo má Garmin nemá zmysel robiť? Moc sa mi do toho nechcelo, lebo pred ním by som si mal dať minimálne 1-2 dni voľno, aby som bol oddýchnutý. Ale asi bude lepšie, ak si ho spravím...
nie zo vsetkym co ivan napise suhlasim ,ale s tym testovanim, to mi hovori zo srdca. Kopec ludi tie testy aj absolvuje a aj tak sa podla nastavenych zon nikam neposunu.Ak sa clovek nenauci pocuvat svoje telo nedostane sa nikam. To iste ale plati aj o treningovych aplikaciach a online treneroch.
Na záťažové testy plánujem ísť. Po tejto sérii tréningov, pred ďalším kolom. Aby som to porovnal s tým čo mi to ukazuje. A potom na jeseň po ďalšom kole tréningov, či tie tréningy priniesli efekt...
srekač má recht. Ja nie som absolútne zvyknutý behať na bežiacom páse. Bežal som na ňom snáď raz. Okrem toho ja väčšinou behám večer. Tak mi to vyhovuje a už pri iných športoch som si všimol, že moje výkony ráno sú horšie, ako večer alebo poobede. Nie som v tej svojej pohode.
srekac a keď bežím teraz v tej zóne 2, tak môžem v pohode celý čas tefonovať, spievať alebo čokoľvek. Príde mi to až moc ľahké. Asi miesto zóny 2 regenerujem v zóne 1
lakko: Koncom zóny 2 myslím, že od 137 ide zóna 3. Pri biku to mám 127 a 128 je už zóna 3. Budem mať teraz v krátkom čase 45 rokov. Podľa jedného výpočtu (nechce sa mi to hľadať, ako sa volá ) sa počítalo: max tep - vek = max pre zónu 2
Myslíte si, že ten FTP test čo má Garmin nemá zmysel robiť? Moc sa mi do toho nechcelo, lebo pred ním by som si mal dať minimálne 1-2 dni voľno, aby som bol oddýchnutý. Ale asi bude lepšie, ak si ho spravím...
Problém je, že trénuješ podľa pulzových nie záťažových zón /pri biku sú záťažové zony výkon vo watoch, pri behu sú záťažové zóny pásma rýchlosti behu - tempá v minútach na kilometer alebo metroch za sekundu, v kilometroch za hodinu/. Pri takomto systéme furt meniš zaťaženie podľa svojho aktuálneho stavu. Pretekový výkon v den ,,D,, ale vôbec nezaujíma aké si mal stavy pri tréningoch, pulzy, tvoji súperi nespomalia lebo ty si v tréningoch niekedy spomalil pretože si mal v daný deň vyššie pulzy a máš preto horšiu trénovanosť. Výstupy z testov sú len veľmi všeobecné údaje ktoré sú ti na presné manažovanie tréningu na houby.
Ivan: Na biku mám power metter. Ale iba intenzívne tréningy sa mi prepínajú na zóny vo wattoch. Takže navrhuješ aby som aj tréningy v zóne 2 jazdil na watty a nie tepy?
Pri behu je teda lepšie napríklad bežať pre beh v zóne 2 napríklad určené tempo 7.30/km?
No to je sakra rozdiel na biku Z2 podľa pulzov a podľa výkonu. Pri Z2 podľa pulzov sa môžeš porozprávať ale v Z2 podľa výkonu si polo mrtvy.
Attachment:
Z2 podľa výkonu.PNG
Jednoznačne je lepšie trénovať podľa výkonových zón na biku aj pri behu. A samozrejme pri behu je správne používať zóny témp v min/km len tempo 7:30 si rovno škrtni. To moja 84 ročná mama ked je v Kauflane akcia na rohliky tak tam ide rýchlejšie.
ivan podla mna nehovoris dobre s tymi tempami pri behu. Pri behu tep je ovela ovela lepsi ukazovatel, lebo hovori o zatazi a casom aj o trenovanosti (ked si jednotlive vykony porovnas vzhladom na tep)
...a este som zabudol, ze pace je klamlivy ked fuka vietor alebo je beh do kopca/z kopca... Kdezto tep neoseries. Na rovinke ides 5:30/km na 130 ale do kopca na tom istom tepe ~ s tym istym usilim ides 7/km...toto je velka chyba u zaciatocnikov..ze im treningovy plan diktuje tempa a oni napr byvaju vo zvlnenom terene a uz je to rozhasene
Ivan ak pôjdem vo výkonovej zóne 2, tak s najväčšou pravdepodobnosťou nepôjdem v tepovej zóne 2. Mňa by to asi aj viac bavilo. Len nemá zmysel práve to jazdenie v tepovej zóne 2 na vývoj dlhodobej vytrvalosti? Nepokazím si to, ak budem jazdiť vyššie tepy? Ak mám povedzme 2 hodinový výjazd v zóne 2, tak sa snažím nejazdiť stále v strede. Občas ide celý výjazd úplne dole a potom ďalší výjazd úplne hore a niekedy to napríklad po hodine striedam. Inak bavím sa o mne. V tvojom prípade, ak máš dlhodobú vytrvalosť vybudovanú, tak to jazdenie vyššie dáva zmysel, lebo ti ju aj pri kratšom čase výjazdu udržuje, ale už asi moc nezlepšuje.
Tých 7.30 na km som dával ako príklad ale čo som kukal, tak niektorí majú pre z2 časy aj 9 až 10min na km
Srekac podľa mňa píšeš pravdu lebo napríklad som mal jeden tréning 45min v z2 do kopca. To som mal už fakt problém udržať v z2 krokovým tempom.
No pani.. Ked to tak citam a uvazujem, ani tie presmycky medzi zonami sa mi nezdaju. Ja si myslim, ze tie zony su o tom, aby boli vyrovnane. Myslim tym to, ze ked idem "rege" tak mi o tom napovie aj zatazova zona, ale zaroven mam nizky tep. Naopak, ak idem plny kotol tak to logicky musi byt najvyssia zatazova zona (ktoru som schopny vyhecovat - preto mame tie zony kazdy inak) a zaroven aj tep mam taky, ze citim krv v ustach (urcite to poznate).. Proste na odpadnutie. Co je to za nezmysel, ze idem zatazovu zonu 2 a tep mam taky, ze neviem kde je sever? Analogicky.. Co v takto definovanom systeme idem Z3.. Tepom atakujem maxima? A ked prejdem do zataze 4..tak prekonam max HR? To sotva...
Ak aj je viac zatazovych zon ako tych tepovych (aj na to je vela systemov a teorii - kolko zon vlastne existuje.. To je na inu debatu), tak sa jednoducho musia nejak vzajomne vediet "previest" medzi sebou.. Inak to nedava zmysel...
Je uplne jedno kde bezis, ked mas bezat v zone 2 a pride stupanie tak spomalis aby si ostal podla tepu v Z2. Podla tempa je to uz ine. A to uz vobec nemozes brat okamzity tep, jasne ze obcas moze vyskocit aj mimo Z2 dolezity je AVG tep. Ak ti nesedia zony podla tepu a tempa tak ich nemas dobre nastavene. Tu su moje zony podla tepu a tempa pre beh. Zona 2 konci pri tepe 138 a to je zaroven koniec zony 2 pri tempe 5:06. Alebo pri stabilnom tempe 5:06 mam tep 138. Mne to sedi a podla tychto udajov mi trener robi treningy v Training Peaks.
ivan podla mna nehovoris dobre s tymi tempami pri behu. Pri behu tep je ovela ovela lepsi ukazovatel, lebo hovori o zatazi a casom aj o trenovanosti (ked si jednotlive vykony porovnas vzhladom na tep)
Može byť. Pri behu je tep ovela ovela lepsi ukazovatel vtedy ked trénuješ len tak. Col sem col tam.
dnes som cital super citat ,ale vyznam ma len v anglictine ''When you run and feel pain, remember that it's just a French word for bread.'' a nato sa hodi slogan od nike ''just do it'' pekny den
Pozri ako ,,veľa,, hovorí tep o záťaži. Pri takmer rovnakej plánovanej záťaži prvého cyklu sú totálne rozdielne pulzy. Podľa teba ak by sa manažovalo podľa pulzov boli by jednotlivé tempá - záťaže v každom cykle totálny chaos podľa furt rozdielnych pulzov neodpovedajúcich záťaži, žiadna postupnosť, presnosť v zlepšovaní výkonu. Len také skákanie od buka do buka, raz rýchlejšie raz pomalšie a výsledný efekt o 10 - 15 % horší.
Ivan ale aby toto fungovalo:
1. Musíš bežať tú istú trať a mať rovnaké podmienky (žiaden protivietor, prípadne veľké teplotné rozdiely atď.)
2. Byť rovnako unavený (neunavený)
Ja to cítim tak, že máte pravdu obaja, ale chcete rozdielne výsledky
Ivanov prístup je správny pri tréningu na ovále alebo tej istej trati. Ak trénujem udržanie tempa, prípadne jeho zlepšovanie.
Srekac píše o budovaní napríklad výdrže a tam je asi dôležité bežať v nejakej určenej zóne (z2). To sa ťažko dosahuje tempom v neznámom teréne a nebodaj v kopcovitom.
Ja napríklad rád mením trať nech nemám psycho, že behám stále to isté. Hlavne pri tých dlhých, pomalých behoch v z2. Intervaly kľudne aj na ovále.
Tak. Ak chceš mať tréning objektívny, vedieť takmer presne že trénuješ to čo máš naplánované čo je základ pre dosiahnutie cieľa - výkonu v preteku musíš trénovať v čím viac porovnateľných podmienkach. Samozrejme, že raz fúka viac, raz menej, raz je sucho inokedy sa šmýka ale 80 % nosných tréningov /intervaly + súvislá forma behu na úrovni ANP/ sa dá odtrénovať takmer na 100 % podľa plánu. Ak začneš meniť profily, vzdialenosti, povrchy - tráva, podklady na lesných cestách tak to možeš rovno zabaliť.
Ale ved ak beháš v rovnakých podmienkach nebeháš stále to isté - v každom dalšom nosnom tréningu je niečo nové, to najpodstatnejšie čo pri zlepšovaní môže byť - stále o málinko náročnejšia záťaž a to bud rýchlejším tempom alebo väčšou prebehnutou vzdialenosťou. Vhodnou kombináciou pravidelne sa opakujúceho narastania rýchlosti s následným čiastočným miernym presným, pravidelným narastaním a skracovaním prebehnutých vzdialeností v trojtýždňových cykloch sa dá dosiahnuť kontinuálny - lineárny nárast presne kontrolovanej rýchlosti behu od novembra do apríla.
Co hovoríš že píše Srekac - trénovať nejakú výdrž či čo, to neviem na co slúži - možno vydržať dobehnut preteky ? to je dost málo, treba aj efektívne zlepšovať výkon co má nejakým dvoj - troj hodinovým pobehovaním po lesoch, ... podla pocitov, pulzov k efektivite hodne daleko. Takto sa dostaneš na 85 - 90 % svojho životného maxima. Ak s tým budeš neskôr spokojný. ok.
Co si napísal: ,,Ivanov prístup je správny pri tréningu na ovále alebo tej istej trati. Ak trénujem udržanie tempa, prípadne jeho zlepšovanie.,, Ak trénuješ, stačí tam dopísať len dve slová. ,,Ivanov prístup je správny pre najefektívnejšie zlepšovanie.,,
Tato debata sa dostala do stavu kedy uz nema vyznam presviedcat sa navzajom o lepsom/horsom pristupe.
Zhrnul by som to tak, ze hlavne si to uzivajte a ak chcete system.. Tak skuste dodrziavat a zotrvat v tvom svojom (nech uz je zalozeny na hocicom)
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
lakko: Koncom zóny 2 myslím, že od 137 ide zóna 3. Pri biku to mám 127 a 128 je už zóna 3. Budem mať teraz v krátkom čase 45 rokov. Podľa jedného výpočtu (nechce sa mi to hľadať, ako sa volá
lakko: Koncom zóny 2 myslím, že od 137 ide zóna 3. Pri biku to mám 127 a 128 je už zóna 3. Budem mať teraz v krátkom čase 45 rokov. Podľa jedného výpočtu (nechce sa mi to hľadať, ako sa volá
Problém je, že trénuješ podľa pulzových nie záťažových zón /pri biku sú záťažové zony výkon vo watoch, pri behu sú záťažové zóny pásma rýchlosti behu - tempá v minútach na kilometer alebo metroch za sekundu, v kilometroch za hodinu/. Pri takomto systéme furt meniš zaťaženie podľa svojho aktuálneho stavu. Pretekový výkon v den ,,D,, ale vôbec nezaujíma aké si mal stavy pri tréningoch, pulzy, tvoji súperi nespomalia lebo ty si v tréningoch niekedy spomalil pretože si mal v daný deň vyššie pulzy a máš preto horšiu trénovanosť. Výstupy z testov sú len veľmi všeobecné údaje ktoré sú ti na presné manažovanie tréningu na houby.
Pri behu je teda lepšie napríklad bežať pre beh v zóne 2 napríklad určené tempo 7.30/km?
Jednoznačne je lepšie trénovať podľa výkonových zón na biku aj pri behu. A samozrejme pri behu je správne používať zóny témp v min/km len tempo 7:30 si rovno škrtni. To moja 84 ročná mama ked je v Kauflane akcia na rohliky tak tam ide rýchlejšie.
Tých 7.30 na km som dával ako príklad
Srekac podľa mňa píšeš pravdu lebo napríklad som mal jeden tréning 45min v z2 do kopca. To som mal už fakt problém udržať v z2 krokovým tempom.
Ak aj je viac zatazovych zon ako tych tepovych (aj na to je vela systemov a teorii - kolko zon vlastne existuje.. To je na inu debatu), tak sa jednoducho musia nejak vzajomne vediet "previest" medzi sebou.. Inak to nedava zmysel...
Može byť. Pri behu je tep ovela ovela lepsi ukazovatel vtedy ked trénuješ len tak. Col sem col tam.
Pozri ako ,,veľa,, hovorí tep o záťaži. Pri takmer rovnakej plánovanej záťaži prvého cyklu sú totálne rozdielne pulzy. Podľa teba ak by sa manažovalo podľa pulzov boli by jednotlivé tempá - záťaže v každom cykle totálny chaos podľa furt rozdielnych pulzov neodpovedajúcich záťaži, žiadna postupnosť, presnosť v zlepšovaní výkonu. Len také skákanie od buka do buka, raz rýchlejšie raz pomalšie a výsledný efekt o 10 - 15 % horší.
Dva tréningy so 7 dňovým odstupom:
1. Musíš bežať tú istú trať a mať rovnaké podmienky (žiaden protivietor, prípadne veľké teplotné rozdiely atď.)
2. Byť rovnako unavený (neunavený)
Ja to cítim tak, že máte pravdu obaja, ale chcete rozdielne výsledky
Ivanov prístup je správny pri tréningu na ovále alebo tej istej trati. Ak trénujem udržanie tempa, prípadne jeho zlepšovanie.
Srekac píše o budovaní napríklad výdrže a tam je asi dôležité bežať v nejakej určenej zóne (z2). To sa ťažko dosahuje tempom v neznámom teréne a nebodaj v kopcovitom.
Ja napríklad rád mením trať nech nemám psycho, že behám stále to isté. Hlavne pri tých dlhých, pomalých behoch v z2. Intervaly kľudne aj na ovále.
Ale ved ak beháš v rovnakých podmienkach nebeháš stále to isté - v každom dalšom nosnom tréningu je niečo nové, to najpodstatnejšie čo pri zlepšovaní môže byť - stále o málinko náročnejšia záťaž a to bud rýchlejším tempom alebo väčšou prebehnutou vzdialenosťou. Vhodnou kombináciou pravidelne sa opakujúceho narastania rýchlosti s následným čiastočným miernym presným, pravidelným narastaním a skracovaním prebehnutých vzdialeností v trojtýždňových cykloch sa dá dosiahnuť kontinuálny - lineárny nárast presne kontrolovanej rýchlosti behu od novembra do apríla.
Co hovoríš že píše Srekac - trénovať nejakú výdrž či čo, to neviem na co slúži - možno vydržať dobehnut preteky ? to je dost málo, treba aj efektívne zlepšovať výkon co má nejakým dvoj - troj hodinovým pobehovaním po lesoch, ... podla pocitov, pulzov k efektivite hodne daleko. Takto sa dostaneš na 85 - 90 % svojho životného maxima. Ak s tým budeš neskôr spokojný. ok.
Co si napísal: ,,Ivanov prístup je správny pri tréningu na ovále alebo tej istej trati. Ak trénujem udržanie tempa, prípadne jeho zlepšovanie.,, Ak trénuješ, stačí tam dopísať len dve slová. ,,Ivanov prístup je správny pre najefektívnejšie zlepšovanie.,,
Zhrnul by som to tak, ze hlavne si to uzivajte a ak chcete system.. Tak skuste dodrziavat a zotrvat v tvom svojom (nech uz je zalozeny na hocicom)