Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
dopad na pätu je normálny pri únava bežca, v začiatkoch v nerovnom teréne ale ak dokážeš bežať čo najdlhšie s dopadom na špičku aspoň ja viem ušetriť v závode kopu energie bavme sa o tempe + - 4min/km
na to barefoot sa nateraz vykašli, skus asics alebo mizuno tie su držiaky
ennio zjavne si mal po 1,5km dosť počúvaj svoje telo.. treba začať pomaly, hlavne ak si ešte nikdy nebehal (behy pri futbale či hrách sú o inom) a takisto ak meníš štýl (zahrávaš sa s barefootom či minimalizmom).. je normálne že človek behajúci 10km v odpružených teniskách má zrazu po prechode na beh na boso po 3 km dosť
v TT netuším, moc toho asi nebude, ale do BA to zas nemáš tak ďaleko inak najlačnejšia obuv (ak nerátam vlastné nohy) klasické čínske číňany (relatívne nízka podrážka, treba skúsiť akurát aby bola mäkká a poddajná, a minimálny až nulový sklon päta špička), za velmi dobrú cenu sa dajú zohnať minimusy od New Balance, už cca od 70-80€, okolo 100€ zoženieš aj od Inov8 hoc čo.. to je stále ale minimalistická obuv.. s Vivom ako berefoot, prípadne nejaké fivefingersy by som počkal kým budeš mať dačo odbehané a hlavne im hrabe na hlavu 150€ za boty
a teda ja by som na tvojom mieste ešte prehodnotil či tých prvých 1,5km na betóne neprejsť normálne krokom spojeným so zohriatím sa, ponaťahovaním a rozhýbaním celého tela, potom po "mäkkom" beh a zas 1,5km pomalé vychladnutie domov
triki tieto stranky o behoch mam uz celkom prestudovane, napisal som, ze som sa snazil ist na prednu cast noh, cize cca prednu polovicu (nie cisto spicky). islo mi o to, aby som nedupal s patami.
CraObs
presne tak, tych 1,5 km po tvrdom povrchu bolo na zaciatok dost, ale ked uz som bol blizko maksieho terenu, tak som chcel len vyskusat, ako to pojde po nom.
to uvodne rozhybanie a strecing/bezecku abecedu som podcenil, ale tak robit to na verejnosti na ulici som sa nejako neodvazil
budem to na zaciatok praktikovat tak, ze najprv z domu chodza, kym sa dostanem za obec k polu a tam zacnem s poklusom, prip. abecedou a potom max 1-2 km lahkeho behu, taky jogging a casom postupne jemne pridavat, ak nohy nebudu proti
chcem ist cestou minimalizmu, tak nebudem kupovat "klasicke" odpruzene a tlmene topanky a ucit sa behat v nich, aby som si neskor aj tak kupil barefoot a ucil sa behat odznova inym stylom...
preto spravim kompromis v podobe minimalistickych topanok - moj favorit su tieto inovejty so 4 mm dropom
inak, co som cital rozne clanky, recenzie a pod. tak odporucaju hlavne zaciatocnikom s minimalizmom/barefoot po kupeni takych topanok najprv v nich chvilu bezne chodit napr. po meste, do prace atd. takze nebudem netrpezlivy, a dam noham sancu, aby si na taku obuv privykli
nepotrebujem, ale chcem
ale tak z tych tenisiek, co mam teraz si naozaj neviem predstavit, ze by som v niektorych z nich behaval co len 20 km tyzdenne, to by viedlo pravdepodobne k znechuteniu behu
tiež som túto jeseň začal s behom ako doplnok k biku a na začiatok som zobral tieto Salomony... minulý rok boli za 50, čo bola myslím že dosť dobrá kúpa, sadli mi hneď na nohu, takže nebolo o čom... problém mám len s dostupovaním, tiež občas dostupujem na pätu, ale keďže mám dosť ploché nohy a vybočený malíček, občas aj na vonkajšiu stranu chodidla, z čoho potom chodidlá cítim ešte ďalšie 3 dni... preto sa to snažím kompenzovať prenášaním váhy skôr na vnútrajšok chodidla, t. j. palec a ukazovák... zatiaľ som dal najviac 16km v kuse, čo nohy vcelku v pohode zvládli, akurát bol problém s kolenami... keďže som šiel kopcovitým terénom, tak schytávali strašné pecky smerom dolu kopcom, preto asi radšej prejdem na roviny
Neodporucam vyberat bezecku obuv podla ceny. Ani odporucanie nie je dobre voditko, pretoze kazdy ma inu vahu, bezi inym tempom a ine vzdialenosti. Niekoho priorita moze byt vaha, niekoho ineho tlmenie... Toto vsetko sa berie do uvahy pri navrhovani ktorejkolvek bezeckej obuvi.
Ja osobne som ppo Nike, Adidas, Asics skoncil pri Mizuno. Bol to pocit, ze som prisiel domov, nasiel co som hladal...
Keby si sa tiez rozhodol pre Mizuno, najprv si sprav fit test, ktory ti odporuci najvhodnejsi model:
ennio mne je jedno čo si kúpiš, ale inov 8 je viac menej závodna obuv s krátkou životnosťou / pomer cena - km /
ja by som sa zameral viac na objemovú obuv, ktorej životnosť bude aspoň 800 km, čo závisí od veľa iných faktorov
Dnes som sa odhodlal skusit prvy beh po..., no naposledy som behaval za loptou na futbale (na umelej trave) cca pred vyse rokom.
Prvy problem bol, ze co si vlastne obut. rozmyslal som nad turfami, v ktorych som hraval ten futbal, ale maju prilis uzky priestor pre prsty, co vraj pri behu nerobi dobrotu, tak som si vzal stare tenisky, ktore su sirsie (maju rovnaky typ podrazky ako tieto.
Odstartoval som rovno z domu po chodniku (zamkova dlazba) a asfalte, snazil som sa ist velmi zlahka a naslapovat pritom na prednu cast chodidla, aby som nedupal s patami, ale po chvili som uz citil achilovky a lytka tesne nad nimi. Kym som dobehol po cca 1,5 km k maksiemu terenu, tak som uz nebol schopny takto naslapovat a isiel som na paty. Vlastne potom som uz vacsinu z celkovych 5,5 km radsej odkracal
Studujem rozne stranky o behu a bez kupy kvalitnych bezeckych topanok to asi nepojde. Zaujal ma koncept barefoot, resp. minimalistickej obuvi. Mate s tym niekto skusenosti? mastodont? hudri-2?
Da sa s takymi topankami v pohode naucit bezat aj po asfalte? Behaval by som aj asfalt, aj nenarocny teren a chcem sa behu venovat od neskorej jesene po skoru jar, ked ide bike postupne do uzadia, aby som si udrzal aspon nejake zvysky kondicky z minulej sezony a na zaciatku nadchadzajucej bol "v pohode"
Dufam, ze si hopkal po spickach ako baletka Spicky su fajn, ale tak na sprinty, na bezny beh dopadas na strednu cast chodidla (to sa da? no tak sa to vravi..) v podstate trosku dopredu a potom pekne pacnes aj patou Samozrejme je dobre pocuvat, ako to znie - ci dupes ako slon, alebo je to naozaj tiche cupkanie. Po spickach by som beh ani ja nedal a to myslim, ze beham dost (relativne)
A ake topanky? ZNacka je dost podla preferencii, mne najviac sedia Asics Noosa Tri, len tie su pretekarsne, sklon spicka-pata 10 mm s troskou gelu a do cca 65 kilo. Ak mas viac, tak fakt len na preteky. Ja ich mam aj ako pretekarske (do cca 800 km), aj ako objemovku (do cca 1000-1200). Traily a drahu beham v Inov8 (sklon 3-6 mm). Napr taky x-talon je cisto pretekarska topanka s makkou podrazkou, takze vydrzi max 400 km, ale do kamenisteho terenu a blata je to #1. Na drahu (kedze ta je dost makka) mam road-x a to neznicis a na drahe nezoderies.
Pri dlhych tratiach behat cez spicky vzdy ked sa da. Cez paty behat len ked ides dole kopcom ale len v pripade ze krcis kolena a odchytavas narazy kolenami inac si mozes lahko vyvrtnut clenok. Da sa aj doslapovat na celu plochu chodidla, ale to uz len v pripade, ze nevladzes doslapovat na spicku.
Achilovku budes citit pokial si ju nevytrenujes. Pri beznom chodeni achilovku az tak nenamahas. Tak daj tomu par tyzdnov kym si achilovka zvykne na tuto namahu a postupne zvysuj km. A hlavne zacni behat v prirode a nie na betone. Normalne bezecke tenisky ti vydrzia cca 1000km. Po cca 400km sa ti tam sice spravia diery na bokoch... ale podstatna je tam aj tak podrazka a ta v kvalitnych teniskach vydrzi tak 1000km.
Je jedno ake mas bezecke tenisky. Uz su na vysokej urovni. Len si nekup adidas, nike a podobne blbosti. Chod do bezeckych znaciek ako Asics, Mizuno, Salomon, Inov a podobne. Ked si chces este precitat par info o tom ako spravne behat tak skus toto: http://www.mare.sk/ako-behat-so-spravnou-formou-a-technikou/. Do barefoot behania by som nesiel. Behal som aj v trailovych barefootoch aj v barefootoch na beton a nie je to moc pohodlne. Hlavne po 15km ta v nich tak boli noha ze to je na nevydrzanie. Je to sice zaujimavy koncept, ale pre mna to je ee.
skôr by som doporučil niečo odolnejšie do toho snehu a s menbránou, aktuálne behám la sportiva crossover gtx a je to daleko pohodlnejšie ako speed cross 3 gtx aj to podrží na ľade či ujazdenom snehu
No praveze vazim celkom dost a aj preto by som chcel zacat behat Rad by som ich mal aj do teplejsieho pocasia, cize nad membranou ani neuvazujem a predpokladam (dufam), ze snehu uz vela nebude. Techniku behu este nemam zmapovanu a preto mi asi ani nebude vadit ten minimalny rozdiel medzi vyskou spicky a paty, kedze nie som zatial na nic zvyknuty. Doslap mam neutralny.
Membrana je k nicomu, len topanku predrazi. Preto je minimum modelov s membranou a vsetky pretekarske modely su bez. Ked sme pri tych preferenciach: Na lad/sneh pouzivam inov8 x-talon, ked nie je cerstvy, inac vsetko (cesta, polne cesty) mimo trailov a skal cestnu topanku (asics noosa tri).
Prodrazka na x-talonoch je podobna Speedcrossom, len je podstatne makksia. Spominane Crossover su ako C-Lite - podrazka podobna (vcelku fajn), tvrdsia topanka, so sklonom 10 mm a mne dlho nevydrzala - uplne sa rozpadol zvrsok.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
tu si prečítaj ako správne behať,žiadne špičky pokial nie si šprintér.
v TT netuším, moc toho asi nebude, ale do BA to zas nemáš tak ďaleko
a teda ja by som na tvojom mieste ešte prehodnotil či tých prvých 1,5km na betóne neprejsť normálne krokom spojeným so zohriatím sa, ponaťahovaním a rozhýbaním celého tela, potom po "mäkkom" beh a zas 1,5km pomalé vychladnutie domov
triki tieto stranky o behoch mam uz celkom prestudovane, napisal som, ze som sa snazil ist na prednu cast noh, cize cca prednu polovicu (nie cisto spicky). islo mi o to, aby som nedupal s patami.
CraObs
presne tak, tych 1,5 km po tvrdom povrchu bolo na zaciatok dost, ale ked uz som bol blizko maksieho terenu, tak som chcel len vyskusat, ako to pojde po nom.
to uvodne rozhybanie a strecing/bezecku abecedu som podcenil, ale tak robit to na verejnosti na ulici som sa nejako neodvazil
budem to na zaciatok praktikovat tak, ze najprv z domu chodza, kym sa dostanem za obec k polu a tam zacnem s poklusom, prip. abecedou a potom max 1-2 km lahkeho behu, taky jogging
chcem ist cestou minimalizmu, tak nebudem kupovat "klasicke" odpruzene a tlmene topanky a ucit sa behat v nich, aby som si neskor aj tak kupil barefoot a ucil sa behat odznova inym stylom...
preto spravim kompromis v podobe minimalistickych topanok - moj favorit su tieto inovejty so 4 mm dropom
inak, co som cital rozne clanky, recenzie a pod. tak odporucaju hlavne zaciatocnikom s minimalizmom/barefoot po kupeni takych topanok najprv v nich chvilu bezne chodit napr. po meste, do prace atd. takze nebudem netrpezlivy, a dam noham sancu, aby si na taku obuv privykli
nepotrebujem, ale chcem
ale tak z tych tenisiek, co mam teraz si naozaj neviem predstavit, ze by som v niektorych z nich behaval co len 20 km tyzdenne, to by viedlo pravdepodobne k znechuteniu behu
Ja osobne som ppo Nike, Adidas, Asics skoncil pri Mizuno. Bol to pocit, ze som prisiel domov, nasiel co som hladal...
Keby si sa tiez rozhodol pre Mizuno, najprv si sprav fit test, ktory ti odporuci najvhodnejsi model:
http://www.myprecisionfit.com/test/welcome?lang=en_US&noAnswerSelected=&noMobile=
To neznamena, ze si mas kupit najnovsiu generaciu daneho modelu, pretoze vo vypredajoch sa da dostat 2-3 generacie starsi za polovicnu cenu...
ja by som sa zameral viac na objemovú obuv, ktorej životnosť bude aspoň 800 km, čo závisí od veľa iných faktorov
Prvy problem bol, ze co si vlastne obut. rozmyslal som nad turfami, v ktorych som hraval ten futbal, ale maju prilis uzky priestor pre prsty, co vraj pri behu nerobi dobrotu, tak som si vzal stare tenisky, ktore su sirsie (maju rovnaky typ podrazky ako tieto.
Odstartoval som rovno z domu po chodniku (zamkova dlazba) a asfalte, snazil som sa ist velmi zlahka a naslapovat pritom na prednu cast chodidla, aby som nedupal s patami, ale po chvili som uz citil achilovky a lytka tesne nad nimi. Kym som dobehol po cca 1,5 km k maksiemu terenu, tak som uz nebol schopny takto naslapovat a isiel som na paty. Vlastne potom som uz vacsinu z celkovych 5,5 km radsej odkracal
Studujem rozne stranky o behu a bez kupy kvalitnych bezeckych topanok to asi nepojde. Zaujal ma koncept barefoot, resp. minimalistickej obuvi. Mate s tym niekto skusenosti? mastodont? hudri-2?
Da sa s takymi topankami v pohode naucit bezat aj po asfalte? Behaval by som aj asfalt, aj nenarocny teren a chcem sa behu venovat od neskorej jesene po skoru jar, ked ide bike postupne do uzadia, aby som si udrzal aspon nejake zvysky kondicky z minulej sezony a na zaciatku nadchadzajucej bol "v pohode"
Dufam, ze si hopkal po spickach ako baletka
A ake topanky? ZNacka je dost podla preferencii, mne najviac sedia Asics Noosa Tri, len tie su pretekarsne, sklon spicka-pata 10 mm s troskou gelu a do cca 65 kilo. Ak mas viac, tak fakt len na preteky. Ja ich mam aj ako pretekarske (do cca 800 km), aj ako objemovku (do cca 1000-1200). Traily a drahu beham v Inov8 (sklon 3-6 mm). Napr taky x-talon je cisto pretekarska topanka s makkou podrazkou, takze vydrzi max 400 km, ale do kamenisteho terenu a blata je to #1. Na drahu (kedze ta je dost makka) mam road-x a to neznicis a na drahe nezoderies.
Achilovku budes citit pokial si ju nevytrenujes. Pri beznom chodeni achilovku az tak nenamahas. Tak daj tomu par tyzdnov kym si achilovka zvykne na tuto namahu a postupne zvysuj km. A hlavne zacni behat v prirode a nie na betone. Normalne bezecke tenisky ti vydrzia cca 1000km. Po cca 400km sa ti tam sice spravia diery na bokoch... ale podstatna je tam aj tak podrazka a ta v kvalitnych teniskach vydrzi tak 1000km.
Je jedno ake mas bezecke tenisky. Uz su na vysokej urovni. Len si nekup adidas, nike a podobne blbosti. Chod do bezeckych znaciek ako Asics, Mizuno, Salomon, Inov a podobne. Ked si chces este precitat par info o tom ako spravne behat tak skus toto: http://www.mare.sk/ako-behat-so-spravnou-formou-a-technikou/. Do barefoot behania by som nesiel. Behal som aj v trailovych barefootoch aj v barefootoch na beton a nie je to moc pohodlne. Hlavne po 15km ta v nich tak boli noha ze to je na nevydrzanie. Je to sice zaujimavy koncept, ale pre mna to je ee.
Podla vas su ktore lepsie?
Garmin Forerunner 25 HR alebo Polar m400 HR?
Díky
http://eshop.hurikansport.sk/beh-altra/trail-1/altra-superior-2-0.html
Mate niekto s touto znackou skusenosti?
Prodrazka na x-talonoch je podobna Speedcrossom, len je podstatne makksia. Spominane Crossover su ako C-Lite - podrazka podobna (vcelku fajn), tvrdsia topanka, so sklonom 10 mm a mne dlho nevydrzala - uplne sa rozpadol zvrsok.