Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Black Diamond sa stala jednou z najznámejších značiek outdoorového vybavenia na celom svete. Svoje miesto si vybudovala vďaka inováciám a neustálemu vývoju.

Jej kvalitné produkty a prepracovaný dizajn si jednoznačne získali svoje miesto aj na slovenskom trhu. V tomto článku sa pozrieme na históriu značky Black Diamond, ako sa dostala aj na Slovensko a aký sortiment ponúka pre rôzne športové aktivity.

Trošku z histórie

Značka Black Diamond bola založená v roku 1989 v USA. Jej zakladateľmi sú dva horolezecké páry, Peter Metcalf a Lis Cafaro, a Robert Wallace a Patty Korns. Peter Metcalf bol v tom čase významným horolezcom a práve preto sa rozhodol založiť vlastnú značku outdoorového vybavenia, ktorá by spĺňala všetky potreby horolezcov a ďalších outdoorových nadšencov. Black Diamond vznikla z vášne pre prírodu a horolezectvo. Tento prístup sa dodnes prejavuje vo všetkých ich produktoch.


Z Ameriky až k nám

Spoločnosť Black Diamond sa zrodila zo spoločnosti Chouinard Equipment a bola prirodzeným pokračovaním vášne, ktorú Yvon Chouinard a jeho priatelia začali v roku 1965. Peter Metcalf a zamestnanci Chouinard Equipment prevzali v roku 1989 spoločnosť, zmenili jej názov na Black Diamond a presťahovali sa do Salt Lake City, aby boli na úpätí pohoria Wasatch.

black diamond

Všetkého veľa škodí

Okolo roku 1972 sa lezenie posunulo smerom k fixným isteniam. Cesty po celom svete začali byť posiate fixným istením, ktoré trvalo zjazvilo a zmenilo skalu. S rastúcou popularitou lezenia začal tento spôsob ohrozovať prírodné krásy a stav lezeckých oblastí po celom svete. Chouinard a Frost preto vyhlásili novú etiku – takzvané čisté lezenie.

nepremokavá bunda black diamondbunda black diamond

Biznis je biznis?

Akékoľvek horolezecké istenie by malo byť odstrániteľné a nemalo by poškodzovať skalu. Skoby v tom čase tvorili 70 % tržieb spoločnosti Chouinard, no aj napriek tomu vyzývali svet lezenia, aby ich prestal používať. Tento postoj dal v priebehu našej histórie možnosť vzniknúť mnohým inovatívnym kúskom vybavenia, pričom vrchol tvoria ultraľahké camaloty a camaloty Z4.

black diamond lyže

Čistota lezenia, ochrana prírody

Čisté lezenie je pekným príkladom, že aj napriek dobrému biznisu značke záleží na prírode. Nielen, že plodí inovatívne vybavenie, ale vytvára a kultivuje samotnú kultúru v tomto športe.
Ich produkty sa vyznačujú kvalitným materiálom, precíznym spracovaním a štýlovým designom.
Tento prístup dnes žije vo všetkých športoch spoločnosti Black Diamond. Na Slovensku sa s ním môžeme stretnúť v Tatrách pri viacdĺžkových cestách. Sú to cesty, kde sa nenachádzajú žiadne fixné istenia ani štandy. Cesta sa lezie na základe vlastných istení, ktoré prvolezec zakladá a druholezec vyberá. Istenia sú nedeštruktívne, teda neničia skalu. Môžu to byť friendy, vklínence, abalaky a podobne.

batoh black diamond

Pieps a Black Diamond?

V roku 2017 značka spojila svoje sily s ďalším významným hráčom na trhu outdoorovej výstroje, so spoločnosťou PIEPS, ktorá sa špecializuje na záchranu v lavínovom teréne. Táto akvizícia pomohla značke Black Diamond posilniť svoju pozíciu nielen v oblasti horolezectva, ale aj v lyžovaní, skitouringu či v zimnej turistike.

Black Diamond CIRQUE rukavice

Slovensko sa pridalo

Od svojho vzniku sa značka Black Diamond rýchlo rozšírila do sveta a stala sa jedným z lídrov v oblasti outdoorového vybavenia. V roku 2004 sa začala distribuovať aj na Slovensko a odvtedy si získala množstvo nadšených zákazníkov. Dnes ponúka široký sortiment produktov pre rôzne športy a aktivity vrátane horolezectva, skialpinizmu, turistiky, lyžovania či behu. Ich produkty sa vyznačujú kvalitným materiálom, precíznym spracovaním a štýlovým designom.

black diamond čelovka

Poriadne sme si to otestovali

Medzi najobľúbenejšie produkty značky Black Diamond patrí vybavenie pre horolezcov ako sú karabíny, postupové istenia (expresky), friendy, prilby alebo cepíny. My sme testovali sedačku. Pre skialpinistov ponúka značka široký výber lyží, viazaní, ale aj doplnkov ako sú batohy, palice či funkčné oblečenie. Naša redaktorka Mirka ho mala možnosť aj otestovať.

V sortimente pre treking a turistiku nájdeš kvalitné batohy, turistické palice (ktoré testoval Cepo) a oblečenie. Netreba zabudnúť ani na oblečenie na beh, ktoré je v posledných rokoch veľmi populárne. Nepremokavej bunde sme dali zabrať.

black diamond paličky

Sortiment pre každého

Značka Black Diamond sa však nezameriava iba na športovcov, ale ponúka aj produkty pre bežného používateľa. Ich široká ponuka svetiel a čeloviek je veľmi populárna najmä medzi turistami a cyklistami. Annamária nám jednu otestovala. Kvalitné batohy, cestovné tašky a spacáky sú ideálne pre cestovateľov alebo milovníkov kempingu.

Okrem toho značka ponúka aj rôzne doplnky, ako sú kvalitné rukavice, ktoré sme aj testovali. Nezabúda ani na zimnú turistiku, z ponuky sme testovali návleky.

black diamond sedák
V závere môžeme povedať, že značka Black Diamond si svojimi kvalitnými produktmi a dlhoročnou históriou získala dôveru množstva zákazníkov. Neustále sa rozširuje a vylepšuje svoj sortiment, čo robí značku Black Diamond neodmysliteľnou súčasťou výbavy pre každého, kto má rád pohyb v prírode a športovanie.

Nech už si outdoorový nadšenec alebo len občasný dobrodruh v prírode, svoj kúsok si tu určite nájdeš.
Zdroj fotografií: archív redakcie a Black Diamond
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Inováciu má v DNA PR článok

Inováciu má v DNA

Stretnete sa s ňou pri skialpinizme, horolezectve, turistike či behu. Legendárne camaloty tejto značky pozná celý horolezecký svet. Áno, reč je o značke Black Diamond.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Test: Vlajková loď – Suunto Vertical Titanium Solar

Test: Vlajková loď – Suunto Vertical Titanium Solar

Veľká výdrž batérie, solárny displej, offline mapy priamo v hodinkách či dvojpásmový GNSS. Čo ešte vie ponúknuť nová vlajková loď od Suunto?
keyboard_arrow_up