Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
imho airbilly ma uplne ten najhorsi pomer: natrenovany objem/vykon, aky som kedy u niekoho videl, alebo pocul o niekom. v cyklistike este horsie ako v behu. neviem, ci existuju konspiracne teorie aj ohladne treningu, ale ak nie, tak jedna by mohol byt kludne jeho treningovy dennik.
160 km za mesiac je vhodne max na udržiavanie formy. Na progres to chce 200-250 aspoň u mna.
v tých 162 kilometroch za týždeň je 81 kilometrov Z1 tempom 4:25 min. na km /pulz 118/ a ostatných 81 km je Z3 až Z5 /pace 3:34 min. na km a rýchlejšie, pulz 172 a viac/, Z2 je 0 km, výkonnosť - progres z tých 162 km je half maraton za 1:06 hod. Aký máš progres - výkon na half maraton z 200 - 250 km u seba ? 1:40 hod. ?
imho airbilly ma uplne ten najhorsi pomer: natrenovany objem/vykon, aky som kedy u niekoho videl, alebo pocul o niekom. v cyklistike este horsie ako v behu. neviem, ci existuju konspiracne teorie aj ohladne treningu, ale ak nie, tak jedna by mohol byt kludne jeho treningovy dennik.
Kedze nepretekas, bolo by to velmi subjektivne a zaujate hodnotit tvoj vykon v pomere k tomu, kolko odbajkujes. Mohol by som to hodnotit iba kontexte najazdenych km, mozno priemerky (ale necekol som ake mas) a toho, ze si presvedceny o sebe, ze nemas na everesting. Ale pokial sa len vozis a netrenujes, priemerka je bezpredmetna. A darmo ta budem presviedcat, ze urcite das everesting, lebo dali aj taki, co maju 10x menej najbicyklovane ako ty, ked ta nepoznam. A kedze je toto tema behanie, tak vobec netusim ako a kolko behas.
No everesting podla mna bez sance, uz 3K je dost na hrane. Priemerka je podla mna resp u mna irelevantny udaj kedze nejazdim stale sam a podla nejakych treningov. Navyse jazdim aj mtb aj gravel. Ale co mam v okoli seba ludi co jazdia taky objem (km) ako ja tak maju ovela vacsi vykon. Ale tak ja ucelovo netrenujem a radsej sa vozim ?
Behanie je zlo a tak len ak sa nic ine neda a mlada ma vytiahne. Tj len v zime takto blbnem. 10km je pre mna utrpenie, po 5 mam vacsinou dost ak nebeham pravidelne. Ak sa rozbeham tak aj ta 10tka sa da ale tempo pod 6 u mna velmi nehrozi.
160km zabehnem tak za mesiac - a to už beriem ako celkom vydarený mesiac. Inak Ivan píše celkom rozumne niektoré veci, ale to, že ti technika behu neovplyvní pomer TF a tempa je určite nezmysel. Srdcu je jedno, ako rýchlo bežíš, reaguje na podaný výkon - a technika behu premieňa výkon na pohyb vpred. Ak budeš skackať na jednej nohe a do toho mávať rukami ako veterný mlyn, tak síce budeš podávať veľký výkon, ale na tvojej rýchlosti sa to veľmi pozitívne neprejaví.
nepísal som že technika behu neovplyvní pomer TF a tempa, reagoval som na to ked exit písal ako nemám celkom pravdu že čím je vyššia rýchlosť behu tým sú väčšie pulzy, pritom to platí, nikde som pod výkonom nemal na mysli beh na mieste s mávaním rukami, ... ale pod bežeckým výkonom si predstavujem rýchlosť behu - bežci ju udávajú v tempe na 1 km, pace, ... vy ste do pulzov pri bežeckom výkone /rýchlosti behu - tempe/ zamiešali techniku behu, môže mať bežec hocakú dokonalú techniku behu pri tempe 3:30 na km - určite nebude mať pri takejto rýchlosti menšie pulzy ako pri rýchlosti 4:30 na km s nejakou ,,zlou,, technikou, to by musel úmyselne pri rýchlosti 4:30 na km počas behu robiť obraty, krúžiť rukami alebo robiť podobné blbosti, techniku a štýl počas behu má každý len jednu, jeden štýl /v závislosti od stavby tela - dĺžky končatín, ako - v ktorých častiach sa upínajú svaly a šľachy na kosti, veľkosť svalov/, technika behu závisí od získaných návykov z bežeckej abecedy a od sily a vytrvalosti svalov dolných aj horných končatín - sily a vytrvalosti svalov v chodidle, členku, lýtku, predkolení, stehne, panve, bruchu, chrbte a krku, závisí to aj od celkovej a čiastkovej /jednotlivých segmentov/ hmotnosti tela, táto jedna technika jeden štýl bežca sa navonok prejavuje rozdielne v závislosti od rýchlosti behu a nemá nič spoločné s pulzami - pulzy závisia od výkonu - rýchlosti behu - čím vyššia rýchlosť tým vyššie pulzy, je nezmysel že bežec má pre rôzne rýchlosti ,,pripravené,, rôzne techniky behu, rôzne štýly, samozrejme že u začiatočníka sú vplyvom neosvojených správnych základných návykov techniky z bežeckej abecedy pulzy vyššie ako po osvojení, potom už ale pulzy nie sú ovplyvňované zmenou techniky a štýlu /techniku nejde zlepšovať donekonečna a štýl pri rovnakej somatike nejde meniť vôbec/, a srdcu vôbec neni jedno ako rýchlo bežíš - čím bežíš rýchlejšie tým je vyšší pulz - ved o tom sa tu celý čas bavíme, inak technika behu a hlavne štýl nehrá pri výkone až takú velkú rolu ako im pripisujete - podstatný je motor - kapacita srdcovo cievneho systému - hodnota VO2max, sú milióny krásne technicky, štýlovo bežiacich ľudí s hobi výkonmi a opačne - katastrofálne technicky, štýlovo vyzerajúci bežci, bežkyne s profi výkonmi /olympijskí medailisti, bežecké legendy - Zátopek, niektoré súčasné svetové top vytrvalkyne s nohami do x, tuším jedna aziatka s maratónom pod 2:20 behá s čiastočne ochrnutou rukou, ... - ale majú top ,,motory,, - VO2max. 70 - 80, váhu k 40 kg, anorektické BMI - mega relatívny výkon/
Ivan ja sa s tebou nechcem hádať. Možno som sa zle vyjadril. Ja nemám problém bežať takmer rovnako v z3, z4 a z5. Mením len frekvenciu a tým samozrejme zvyšujem
Ivan ja sa s tebou nechcem hádať. Možno som sa zle vyjadril. Ja nemám problém bežať takmer rovnako v z3, z4 a z5. Mením len frekvenciu a tým samozrejme zvyšujem alebo znižujem rýchlosť. V z2 takto bežať neviem. Ak chcem "bežať" v z2, tak musím robiť "minikroky". Celkovo mi taký beh vadí. Oveľa viac mi naprìklad trpia nohy. A ešte niečo. Nie každý trénuje na pol maratón alebo maratón. Ja napríklad chcem slušne behať 5 a 10km. Viac ma zatiaľ nezaujíma.
zabudol si na Z1, tam to bude zrejme so ,,zlou technikou,,s tvojimi pocitmi to isté ako v Z2 a zrejme ešte horšie a co sa týka polmaratonu tak neni rozdiel čo sa týka techniky oproti behu na 5 km, 10 km, a co píšeš že pri Z3, Z4 a Z5 meníš len frekvenciu je blbosť - meníš aj dlžku kroku teda ako som písal navonok /zdanlivo/ sa pri rôznych rýchlostiach ,,mení,, aj technika /sú rôzne uhly medzi kosťami stehna a predkolenia, stehnom a trupom, rozsah pohybov rúk, .../ - podľa tvojho vnímania, pocitov pri Z2
muffin: ,,technika behu premieňa výkon na pohyb vpred,,
technika je len vonkajší prejav pohybujúceho sa bežca - to čo je vidieť, nič nepremieňa, pohyb vpred zabezpečujú podstatnejšie veci - a väčšinu z nich neni vidieť
Vsetko je dolezite ale nie rovnakou mierou sa to podiela na vykone teda nieco je dolezitejsie nieco menej
A pozerám že máš predsudky - voči iným metódam napr. z minulého storočia, bo oni nie sú staré len iné, metody /bežecká abeceda, .../ nestarnu, stary može byt akurat tvoj vieš čo - nos, mozog, ...
ale ved ja netrenujem v minulom storočí - to sa snad ani nedá
to co si tu dal aj s autorom článku za beletriu:
,,väčší počet tréningov zameraných na rozvoj všeobecnej vytrvalosti. Išlo o tréningy na hranici anaeróbneho prahu,,
šak to nemá hlavu ani pätu - behanie do schodov, ... viete vôbec obaja aj s autorom článku aký je rozdiel medzi všeobecnou vytrvalosťou Z1 a behom na úrovni anearóbneho prahu Z3 - Z4 ?
za touto beletriou nasleduje už trocha iná káva - ,,bratia Ingebrigtsenovci, ktorí pri úsilí na hranici anaeróbneho prahu absolvujú v príprave stovky kilometrov,, - moja káva, môj tréning spred 28 - 26 rokov /v minulom storočí teda možno iný - rovnaký, horší alebo lepší, nie len jeden prípad že horší ktorý z dôvodov akýchsi tvojich predsudkov furt vyberáš/, to co som tu dal včera tréningový týždeň s 80 km objemom intenzitou na úrovni anaeróbneho prahu a rýchlejšie, takmer 50 % celkového objemu nabehaných kilometrov za týždeň - menej polarizovaný tréning v ktorom je oproti polarizovanejšiemu tréningu /kde je väčší objem malou intenzitou a menej km tvorí väčšia intenzita/ viac kilometrov intenzitou okolo ANP a rýchlejšie /4 % v anaeróbnom režime - 7 x 1 km pace 2: 58 min. na km/
Ak niekto registrujete túto šialenosť, včera padol rekord. Je to súťaž, kde sa beží 6,71km a začína sa vždy o celej hodine. Je na tebe, či zabehneš 6,71km za 30 minút a 30 minút oddychuješ, alebo to dáš za 59 minút a ideš rovno na štart. Podmienka je byť o celej hodine na štarte a vyštartovať do ďalšieho kola. Beží sa, kým nezostane posledný. Slovenský rekord dal cez víkend Paťo Hrotek, ktorý dal 46 kôl. Svetový rekord dvaja Belgičania, ktorý odbehli 101 kôl, čo znamená, že bežali 101 hodín a prebehli cez 670km. Ako sa toto dá, nechápem. Jedna vec je bežať 670km, druhá vec je, ako telo dokáže fungovať "bez spánku".
a aj niečo pre mirec16 - generátora náhodných hejtov, nech sa dačo priučí zo zmysluplných príspevkov - ako sám povedal ,,clovek by sa mal vzdelavat cely zivot,, - z aktuálneho tréningu aktuálneho /z 22. roku tohto storočia/ slovenského rekordéra v behu na 5 OOO a 10 000 m na dráhe, majstra Slovenska /5 000 m za 17:45,18 min., 10 000 m za 36:57,22 min odpovedajúce podľa World Masters koeficientov časom 15:01,58 min. na 5 000 m a 31:13,99 min. na 10 000 m/
utorok 17. októbra 2022, 21. storočie: intervalový tréning na dráhe 5 x 1 000 m, pace 3:38 min./km, s medziklusmi 5 min.
ostogiske fu... no nieco tu nesedi. Na pomerne kratkom behu ~ 30min pri tempe 6.20-7min / km (avg pace je 7:50/km, ale tam pozeram v grafe, ze boli pauzy v behu - lebo tempo tam klesalo/zastavovalo). Ale mna prekvapil priemerny tep 154 ? Tu su 3 moznosti:
- bud mas strasne vysoku maximalku a toto povazujes za nizky tep
- alebo to merias zo zapastia hodinami a ak ich nemas riadne utiahnute na kozi + mas velmi chlpate ruky / pripadne velmi potive ruky a ta vlhkost, pripadne chlpy kazia meranie
- alebo mas tak zlu zakladnu vytrvalost (ale toto sa mi nechce verit)...
takze bol som u doktora, sono srdca ok, ekg mam ukazkove, dal ho zaucajucim doktorom co tam boli nech si to zavesia daju mi este dalsi tyzden holter a na dalsi den ma daju na bicykel slapat, mam pocit ze vysledok bude zenieje kondicka
Hmm tak pridam nieco aj ja. S mladou som obcas behaval a ona ma taketo pulzy. Merane hrudny snimacom(skusali sme tri rozne). Pri tomto tepe sa vie so mnou uplne v pohode rozpravat kedze ja som mal priemer 125 a max 140.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
v tých 162 kilometroch za týždeň je 81 kilometrov Z1 tempom 4:25 min. na km /pulz 118/ a ostatných 81 km je Z3 až Z5 /pace 3:34 min. na km a rýchlejšie, pulz 172 a viac/, Z2 je 0 km, výkonnosť - progres z tých 162 km je half maraton za 1:06 hod. Aký máš progres - výkon na half maraton z 200 - 250 km u seba ? 1:40 hod. ?
No podla mna mam horsi pomer 😁
(Bolo na scarinko, myslim, ze viac jazdis a menej trenujes ako leteckybil. Ja iba jazdim a netrenujem;))
Behanie je zlo a tak len ak sa nic ine neda a mlada ma vytiahne. Tj len v zime takto blbnem. 10km je pre mna utrpenie, po 5 mam vacsinou dost ak nebeham pravidelne. Ak sa rozbeham tak aj ta 10tka sa da ale tempo pod 6 u mna velmi nehrozi.
nepísal som že technika behu neovplyvní pomer TF a tempa, reagoval som na to ked exit písal ako nemám celkom pravdu že čím je vyššia rýchlosť behu tým sú väčšie pulzy, pritom to platí, nikde som pod výkonom nemal na mysli beh na mieste s mávaním rukami, ... ale pod bežeckým výkonom si predstavujem rýchlosť behu - bežci ju udávajú v tempe na 1 km, pace, ... vy ste do pulzov pri bežeckom výkone /rýchlosti behu - tempe/ zamiešali techniku behu, môže mať bežec hocakú dokonalú techniku behu pri tempe 3:30 na km - určite nebude mať pri takejto rýchlosti menšie pulzy ako pri rýchlosti 4:30 na km s nejakou ,,zlou,, technikou, to by musel úmyselne pri rýchlosti 4:30 na km počas behu robiť obraty, krúžiť rukami alebo robiť podobné blbosti, techniku a štýl počas behu má každý len jednu, jeden štýl /v závislosti od stavby tela - dĺžky končatín, ako - v ktorých častiach sa upínajú svaly a šľachy na kosti, veľkosť svalov/, technika behu závisí od získaných návykov z bežeckej abecedy a od sily a vytrvalosti svalov dolných aj horných končatín - sily a vytrvalosti svalov v chodidle, členku, lýtku, predkolení, stehne, panve, bruchu, chrbte a krku, závisí to aj od celkovej a čiastkovej /jednotlivých segmentov/ hmotnosti tela, táto jedna technika jeden štýl bežca sa navonok prejavuje rozdielne v závislosti od rýchlosti behu a nemá nič spoločné s pulzami - pulzy závisia od výkonu - rýchlosti behu - čím vyššia rýchlosť tým vyššie pulzy, je nezmysel že bežec má pre rôzne rýchlosti ,,pripravené,, rôzne techniky behu, rôzne štýly, samozrejme že u začiatočníka sú vplyvom neosvojených správnych základných návykov techniky z bežeckej abecedy pulzy vyššie ako po osvojení, potom už ale pulzy nie sú ovplyvňované zmenou techniky a štýlu /techniku nejde zlepšovať donekonečna a štýl pri rovnakej somatike nejde meniť vôbec/, a srdcu vôbec neni jedno ako rýchlo bežíš - čím bežíš rýchlejšie tým je vyšší pulz - ved o tom sa tu celý čas bavíme, inak technika behu a hlavne štýl nehrá pri výkone až takú velkú rolu ako im pripisujete - podstatný je motor - kapacita srdcovo cievneho systému - hodnota VO2max, sú milióny krásne technicky, štýlovo bežiacich ľudí s hobi výkonmi a opačne - katastrofálne technicky, štýlovo vyzerajúci bežci, bežkyne s profi výkonmi /olympijskí medailisti, bežecké legendy - Zátopek, niektoré súčasné svetové top vytrvalkyne s nohami do x, tuším jedna aziatka s maratónom pod 2:20 behá s čiastočne ochrnutou rukou, ... - ale majú top ,,motory,, - VO2max. 70 - 80, váhu k 40 kg, anorektické BMI - mega relatívny výkon/
muffin: ,,technika behu premieňa výkon na pohyb vpred,,
technika je len vonkajší prejav pohybujúceho sa bežca - to čo je vidieť, nič nepremieňa, pohyb vpred zabezpečujú podstatnejšie veci - a väčšinu z nich neni vidieť
pripajam celkom pekny clanok, okrem toho prekyslovania laktatom, to je strasne zazraty mytus, snad sa to zlepsi
A pozerám že máš predsudky - voči iným metódam napr. z minulého storočia, bo oni nie sú staré len iné, metody /bežecká abeceda, .../ nestarnu, stary može byt akurat tvoj vieš čo - nos, mozog, ...
ale ved ja netrenujem v minulom storočí - to sa snad ani nedá
to co si tu dal aj s autorom článku za beletriu:
,,väčší počet tréningov zameraných na rozvoj všeobecnej vytrvalosti. Išlo o tréningy na hranici anaeróbneho prahu,,
šak to nemá hlavu ani pätu - behanie do schodov, ... viete vôbec obaja aj s autorom článku aký je rozdiel medzi všeobecnou vytrvalosťou Z1 a behom na úrovni anearóbneho prahu Z3 - Z4 ?
za touto beletriou nasleduje už trocha iná káva - ,,bratia Ingebrigtsenovci, ktorí pri úsilí na hranici anaeróbneho prahu absolvujú v príprave stovky kilometrov,, - moja káva, môj tréning spred 28 - 26 rokov /v minulom storočí teda možno iný - rovnaký, horší alebo lepší, nie len jeden prípad že horší ktorý z dôvodov akýchsi tvojich predsudkov furt vyberáš/, to co som tu dal včera tréningový týždeň s 80 km objemom intenzitou na úrovni anaeróbneho prahu a rýchlejšie, takmer 50 % celkového objemu nabehaných kilometrov za týždeň - menej polarizovaný tréning v ktorom je oproti polarizovanejšiemu tréningu /kde je väčší objem malou intenzitou a menej km tvorí väčšia intenzita/ viac kilometrov intenzitou okolo ANP a rýchlejšie /4 % v anaeróbnom režime - 7 x 1 km pace 2: 58 min. na km/
Ak niekto registrujete túto šialenosť, včera padol rekord. Je to súťaž, kde sa beží 6,71km a začína sa vždy o celej hodine. Je na tebe, či zabehneš 6,71km za 30 minút a 30 minút oddychuješ, alebo to dáš za 59 minút a ideš rovno na štart. Podmienka je byť o celej hodine na štarte a vyštartovať do ďalšieho kola. Beží sa, kým nezostane posledný. Slovenský rekord dal cez víkend Paťo Hrotek, ktorý dal 46 kôl. Svetový rekord dvaja Belgičania, ktorý odbehli 101 kôl, čo znamená, že bežali 101 hodín a prebehli cez 670km. Ako sa toto dá, nechápem. Jedna vec je bežať 670km, druhá vec je, ako telo dokáže fungovať "bez spánku".
Tuto je inak vysledok vsetkych teamov https://docs.google.com/spreadsheets/d/1V5zS1D-LAZwKeO-ERd9gHkHjJ4nmRlt-9IKn7OgDup8/edit#gid=859121928
https://beh.sk/zulovy-lom-bezce-nezastavil-mattoni-liberec-nature-run-ovladl-pavlista/
a aj niečo pre mirec16 - generátora náhodných hejtov, nech sa dačo priučí zo zmysluplných príspevkov - ako sám povedal ,,clovek by sa mal vzdelavat cely zivot,, - z aktuálneho tréningu aktuálneho /z 22. roku tohto storočia/ slovenského rekordéra v behu na 5 OOO a 10 000 m na dráhe, majstra Slovenska /5 000 m za 17:45,18 min., 10 000 m za 36:57,22 min odpovedajúce podľa World Masters koeficientov časom 15:01,58 min. na 5 000 m a 31:13,99 min. na 10 000 m/
utorok 17. októbra 2022, 21. storočie: intervalový tréning na dráhe 5 x 1 000 m, pace 3:38 min./km, s medziklusmi 5 min.
- bud mas strasne vysoku maximalku a toto povazujes za nizky tep
- alebo to merias zo zapastia hodinami a ak ich nemas riadne utiahnute na kozi + mas velmi chlpate ruky / pripadne velmi potive ruky a ta vlhkost, pripadne chlpy kazia meranie
- alebo mas tak zlu zakladnu vytrvalost (ale toto sa mi nechce verit)...
takze bol som u doktora, sono srdca ok, ekg mam ukazkove, dal ho zaucajucim doktorom co tam boli nech si to zavesia