Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Ano je to prisne individualne a vo vsobecnost plati :
Max HR 220 - vek a z toho vyplyva zataz
60 - 69 % HR nizka intenzita
70 - 79 % HR nízka až stredna
80 - 89 % stredná až vysoká
90 - 100 % vysoká až maximálna
Pre nazornost dva grafy zatazenia červena = tep, modra = rychlosť
1. zatazenie pocas preteku
2. zatazenie pri navrate
viem, ze je to individualne...
Chcel som len tak orientacne ako je to u ostatnych. Tych 197 uff, maximalku co som si nameral 184, typujem takych 186-187 by som mohol mat strop.
Teraz cez zimu, ked je sneh sa ani neda poriadne behat (myslim na cas), pretoze pri tom snehu, jeho udupavani, sem tam lad dostavaju clenky na drzku. Na suchej antuke je to potom paradicka. Tam potom pri rovnakom tepe sa da ist aj o 1 min/km rychlejsie.
Pre mna je to skor o budovani zakladnej vytrvalosti a udrzani kondicie v zime.
Ked nie je lad a vela snehu to robim este tak, ze posledne 2 kola zrychlujem a poslednych 100 m idem sprintom. 2 kola potom na vyklusavanie.
Nemozes to porovnavat s ostanymi, pretoze nevies aka je ich miera trenovanosti. Zalezi to samozrejme od viacerych faktorov. Na budovanie zakladnej vytrvalosti tepy do 80 %.
no tepy mi tak +- vychadzaju na tu zakladnu vytrvalost. Tie som si bajocko takto aj stanovil. Vsetky tie poucky a tabulky s % poznam. Chcelo by to asi ale zatazovy test....
povedal by som tiez 70-80%, takze musis z tych priemernych 150 bpm ubrat, aby to davalo zmysel...
laktatovu krivku pod dohladom fyzioterapeuta odporucam, ked sa tomu chces viac venovat, inak je to vyhodenych 40-50eciek a hlavne to potom nekonzultuj s pseudotrenermi na spinningu...
este doplnim, podaktori si mylia priemerku a pasmo, je velky rozdiel behat v pasme 145-155 alebo v pasme 100-200, pricom obe maju rovnaku priemerku...
u mna je priorita bike, beh je len doplnok. Povacsine mavam tep pod 150, len ked je viac snehu ako bolo poslednu dobu-da to zabrat a lezie to mierne nad 150.
Spinnig by som mal uz konecne skusit, neviem sa ale k tomu dokopat. Popravde, radsej si odbehnem standard ako ist na spinning. A zda sa mi, ze beh je pre mna prinosnejsi.
Ja to mam tak, ze 4dni (ut-pia) v tyzdni beham a cez vikend bud turistika alebo bike (uz dlhsie som nebol). V pondelok mam volno. Takto to praktikujem +- celu zimu.
no tepy mi tak +- vychadzaju na tu zakladnu vytrvalost. Tie som si bajocko takto aj stanovil. Vsetky tie poucky a tabulky s % poznam. Chcelo by to asi ale zatazovy test....
Zatazovy test ti iba stanoví tie % presnejsie a co sa tyka laktatovej krivky, ta sa meni samozrejme v zavislosti od kondicie a preto sa vrcholovym sportovcom robi pravidelne tz. ze ak si ju nechas urobit o mesiac uz jej vysledky nebudu relevantne. Z tohto dovodu sa vseobecne pouzivaju zony zatezenia v cislach ktore tabulky uvadzaju.
TO Dudo : na spiningu mame instruktora - nebikera a instruktorku detto ale ta je taka pekna ze ma odpustene
Na biku sa pri tychto tepoch este flakam, nepocitujem vyraznejsiu zataz. Mam asi posunute aerobne a anaerobne pasma kapanek na vyssie hodnoty...
áno, my napríklad máme tepové zóny pri behu a biku posunuté o 5 tepov - čiže potom mi z toho vyjde, že na rozvíjanie základnej vytrvalosti bikujem v zóne 145 - 160, behám v zóne 150 - 165 a pre porovnanie, plávam v zóne 140 - 155. Takže myslím, že "jednotnú" tepovú tabuľku nedokážeš aplikovať na každý šport. Do istej miery je to aj celkom logické - hoci po záverečnom šprinte cez cieľ Devín-Bratislava dokážem vyliezť nad 202, v bazéne som sa nad 189 nedostala
mladá občas sa cítim ako 60 ročná starena, ale ďakujem za kompliment
je pravda, že mávam dosť vysoké tepy.. pokojový tep - záleží od miery trénovanosti v danom období - ak ma pamäť neklame, cez leto to bolo okolo 58. Teraz som sa pol roka "flákala", takže pokojový tep si radšej nemeriam
no ja to mam zase opacne. V klude 45-48 tepov/min teraz cez zimu. V lete sa mi to velmi nemeni minimalny pokles, k tej spodnej hranici (casto kludovku cez leto nemeriam, v zime mam lepsi prehlad). Takze tam bude asi pes zakopany.
nebude, stale sa to snazis zovseobecnit, ja mam napr. kludovku 50 (v alfa-hladine aj nizsie, napr. priemer spanok 47)
je to velmi indivindi, niekto ma velky/maly absolutny rozsah, niekto ma cele pasmo posunute vyssie/nizsie a VOBEC to nevypoveda o jeho vykonnosti...
k tomu spinningu sa nechem dalej vyjadrovat, ved sme v teme Behanie
kludovku meriam po zobudeni, prebrati sa a vyprazdneni, sadnem na okraj postele 2 min., ukludnenie a meriam. Vlastne Polar, hodi aj indexy vykonnosti, hodnoty ukludnenia...
No, tak si budem behat po svojom...
Na ten spinner by som sa ale mal nejako dokopat
Spinning eee. Radsej sa budem vonku plahocit vo vetre a zime ako na spinningu. Gezuju ma doma, v praci, pred casom v skole a este ma maju gezovat vo volnom case na spinningu?
Nehovoriac o pozitivnom vplyve cerstveho vzduchu na organizmus. Na druhej strane pekna instruktorka je pekna instruktorka.
je to mozne, ale mechuru povacsinou nerozkazes. A tepak nemam na nocnom stoliku, musim aj tak vstat
K tomu spinningu, co hovorite vy ostatni? Idete podla instruktora alebo radsej podla osobneho pocitu? To ma odradza od slapania s instruktorom, asi by som aj tak isiel podla seba...- viem, mierne som odbocil od temy
no beh nie je bike, treba opatrne a hlavne dychat teraz v zime co najviac nosom-niekedy sa to treba naucit...
Les zavidim. U vas na horniakoch sveta zit ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Max HR 220 - vek a z toho vyplyva zataz
60 - 69 % HR nizka intenzita
70 - 79 % HR nízka až stredna
80 - 89 % stredná až vysoká
90 - 100 % vysoká až maximálna
Pre nazornost dva grafy zatazenia červena = tep, modra = rychlosť
1. zatazenie pocas preteku
2. zatazenie pri navrate
Chcel som len tak orientacne ako je to u ostatnych. Tych 197 uff, maximalku co som si nameral 184, typujem takych 186-187 by som mohol mat strop.
Teraz cez zimu, ked je sneh sa ani neda poriadne behat (myslim na cas), pretoze pri tom snehu, jeho udupavani, sem tam lad dostavaju clenky na drzku. Na suchej antuke je to potom paradicka. Tam potom pri rovnakom tepe sa da ist aj o 1 min/km rychlejsie.
Pre mna je to skor o budovani zakladnej vytrvalosti a udrzani kondicie v zime.
Ked nie je lad a vela snehu to robim este tak, ze posledne 2 kola zrychlujem a poslednych 100 m idem sprintom. 2 kola potom na vyklusavanie.
laktatovu krivku pod dohladom fyzioterapeuta odporucam, ked sa tomu chces viac venovat, inak je to vyhodenych 40-50eciek a hlavne to potom nekonzultuj s pseudotrenermi na spinningu...
este doplnim, podaktori si mylia priemerku a pasmo, je velky rozdiel behat v pasme 145-155 alebo v pasme 100-200, pricom obe maju rovnaku priemerku...
Spinnig by som mal uz konecne skusit, neviem sa ale k tomu dokopat. Popravde, radsej si odbehnem standard ako ist na spinning. A zda sa mi, ze beh je pre mna prinosnejsi.
Ja to mam tak, ze 4dni (ut-pia) v tyzdni beham a cez vikend bud turistika alebo bike (uz dlhsie som nebol). V pondelok mam volno. Takto to praktikujem +- celu zimu.
TO Dudo : na spiningu mame instruktora - nebikera
Na biku sa pri tychto tepoch este flakam, nepocitujem vyraznejsiu zataz. Mam asi posunute aerobne a anaerobne pasma kapanek na vyssie hodnoty...
áno, my napríklad máme tepové zóny pri behu a biku posunuté o 5 tepov - čiže potom mi z toho vyjde, že na rozvíjanie základnej vytrvalosti bikujem v zóne 145 - 160, behám v zóne 150 - 165 a pre porovnanie, plávam v zóne 140 - 155. Takže myslím, že "jednotnú" tepovú tabuľku nedokážeš aplikovať na každý šport. Do istej miery je to aj celkom logické - hoci po záverečnom šprinte cez cieľ Devín-Bratislava dokážem vyliezť nad 202, v bazéne som sa nad 189 nedostala
A ak sa smiem spytat, aku mas kludovu tepovku?
je pravda, že mávam dosť vysoké tepy.. pokojový tep - záleží od miery trénovanosti v danom období - ak ma pamäť neklame, cez leto to bolo okolo 58. Teraz som sa pol roka "flákala", takže pokojový tep si radšej nemeriam
je to velmi indivindi, niekto ma velky/maly absolutny rozsah, niekto ma cele pasmo posunute vyssie/nizsie a VOBEC to nevypoveda o jeho vykonnosti...
k tomu spinningu sa nechem dalej vyjadrovat, ved sme v teme Behanie
No, tak si budem behat po svojom...
Na ten spinner by som sa ale mal nejako dokopat
http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/content/view/63/61/
Spinning eee. Radsej sa budem vonku plahocit vo vetre a zime ako na spinningu. Gezuju ma doma, v praci, pred casom v skole a este ma maju gezovat vo volnom case na spinningu?
Nehovoriac o pozitivnom vplyve cerstveho vzduchu na organizmus. Na druhej strane pekna instruktorka je pekna instruktorka.
a nemal by sa pokojový tep merať pred "zobudením sa" - inými slovami, pred vyprázdnením a vstávaním z postele?
K tomu spinningu, co hovorite vy ostatni? Idete podla instruktora alebo radsej podla osobneho pocitu? To ma odradza od slapania s instruktorom, asi by som aj tak isiel podla seba...- viem, mierne som odbocil od temy
Les zavidim. U vas na horniakoch sveta zit ...