Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
rastorb a ivan: Ďakujem. Ivan ja plánujem pre tie tréningy v zóne 2 ísť ako mi radí Garmin. Dnes mám ísť 2 hodiny na biku alebo hodinu bežať. Rozmýšlam, že občas to skombinujem, že hodinu bike a hodinu beh. Nech potrénujem aj tie prechody, ako mi tu radia. Tie tréningy mám do apríla a postupne sa tie tréningy predlžujú na 3 až 4 hodiny v zóne 2. Keď mám intenzívne tréningy, tak ráno behám a poobede bike. Alebo opačne. Tam robím oboje aj keď to asi znižuje moje čísla a pochybujem, že s tým Garmin počíta. Chápem, že asi by bol najlepší živý tréner. Ja mám ešte ďalší problém, že trénujem ešte iný šport a hrám každý týždeň od jesene do jari ligu. Deň pred zápasom nemôžem mať brutál záťaž. Čiže to dosť ovplyvňuje trénovanie. Musím to všelijako posúvať...
Keď skončí súťaž tak do jesene by som dal asi druhé kolo tréningov. Možno už pod vedením. Výhoda bude, že už budem mať dáta z tohoto bloku a tak sa bude dať od niečoho odraziť.
3-4 hodinove treningy na olympijsky triatlon? Neblazni, take mam bikove treningy ja na dlhy Ironman. Na prechody mas cas a ked tak urcite nie hned 1h+1h. Daj si bike 1-2 hod a po prvy krat ti uplne staci 3 km behu. Postupne to mozes potom predlzovat. Vsak chces ist 2,5 hodinovy pretek (moj odhad 30min+1:10 hod+50min) na to ti podla mna bude stacit 5-7 hod treningu tyzdene ked sa venujes este inemu sportu. Beh by mal byt v objeme aspon 1/5 bikoveho objemu t.j. na 3000km na biku by si mal nabehat aspon 600km + plavanie. Samozrejme ak to chces len vyskusat a vysledny cas nie je dolezity, tak na tych 1,5km+40km+10km staci trojmesacna priprava.
ale iné som chcel, ide nový rok robíme si plány dávame si ciele. Ja som sa rozhodol odbehnúť si BB maratón, bez nejakej špecifickej prípravy presnej metodickej. Ale napriek tomu by som sa skúsených bežcov chcel spýtať, či okrem klasických trail behov na 10-20 km mám behávať aj asfaltové dlhé pomalé behy sem tam alebo radšej rýchle behy do 10km.
Najjednoduchší recept na maratón pod 3:30 hod. :
10 km, tempo 4:58 min/km
3 dni voľno
13 km, tempo ako pred troma dňami
3 dni voľno
16 km, tempo ako pred troma dňami
3 dni voľno
19 km, tempo furt rovnaké
3 dni voľno
22 km, tempo ako minule
3 dni voľno
25 km, tempo - žiadna zmena
3 dni voľno
28 km, zas rovnaké tempo
3 dni voľno
31 km, tempo ako prvý deň
3 dni voľno
34 km, tempo ako pri 13 km
4 dni voľno, další deň pasta party a další den maratón tempom 4:58 min/km
Nerozumiem, co ako ? Dáš desiatku po 4:58, tri dni oddýchneš a ked si dal desiatku dáš po výdatnom trojdňovom oddychu na vrchole super kompenzačnej krivky aj trinástku, tri dni oddýchneš ...
Normalne mam chut to skusit, s trosku pomalsim tempom. Napr 5:20-5:30. Znie to uchylne ale tak co ak to naozaj funguje?
Nefunguje.
Tu nejde len o drzanie rovnakeho tempa, s cim ma btw. problem 80% bezcov vsetkych kategorii. Po ca. 2 hodinach zacnes mat problem s pitim (je narocne pri takom tempe priebezne dostatocne pit) a este horsia je adaptacia zaludka. Od ca 3 hodin maju bezci vacsi problem s travenim (krce, pripadne len nedostatok prijmu energie) ako so svalmi.
Pri tych dlhych behoch netrenujes tempo, ale hlavne adaptaciu organizmu. Napr. 35 - 40 km v zavodnom tempe nemas v treningu vobec absolvovat. Regeneracia by trvala mesiac.
Napr. moj hlavny ciel pri tretom maratone nebol primarne vysledny cas, ale udrzanie zvoleneho tempa s minimalnymi vykyvmi medzi prvym az poslednym km.
V 19 som dal 3:02, v 40-tke /v roku 2004/ 3:26 hod., a ty máš teraz nabehané dosť, s desiatkou na rovine nemôžeš mať žiadny problém, takže potom ani s trinástkou, ...
S občerstvovaním v tréningu tiež neni problém. Pri 34 km tréningu som mal pri ceste zaparkované auto, vedľa neho kampingový stolík a na ňom plastové pollitrové fľaše s pitím a rýchle cukry, točil som na kilometrovom úseku, tempo 4:55, v tréningoch som po každých troch dňoch oddychu pridával 3 km až po 34
pokial neni moc horúco vela ani piť nepotrebuješ, stačí každých 5 km od desiatky dva tri glgy ionťaku a vdaka sacharidovej superkompenzačnej diéte nepotrbuješ takmer nič jesť - v krvi a svaloch sa ti za posledné tri dni pred maratónom kedy je v strave zvýšený prísun zložených cukrov /cestoviny, .../ po predchádzajúcich troch dňoch so zníženým obsahom sacharidov vytvorí väčšie množstvo glykogénu čo ti vystačí na celý maratón, zároveň táto diéta zlepší výkon o nejaké 2 % /2 až 4 minúty podľa doby trvania maratónu/. Táto diéta sa ale nemôže robiť často lebo potom už organizmus neoblbneš a naviac glykogén ti tak ľahko nevytvorí. 7 dní pred maratónom sa robí posledný ťažší tréning ,,na vysekanie cukrov,, - okolo 12 km rýchlejšie ako tempo maratónu a potom nasledujú tri nepríjemné dni takmer úplne bez zložených aj jednoduchých cukrov - v strave len bielkoviny a tuky.
Tak som si to dnes skúsil. Najprv 2 hodiny na biku v zóne 2. Doma prezliecť gate a z tretier do tenisiek a šup ďalšiu hodinu behom v zóne 2. Ten prechod mi nejaký problém moc nerobil. Ale samozrejme iné je ísť 40km naplno a bežať potom naplno.
Ale po tomto celom som si uvedomil, že pri jazde na biku v zóne 2 musím vynakladať pocitovo oveľa viac energie, ako pri behu v zóne 2. Tak ma tak napadlo, že či mám tie zóny pre beh dobre. Ono mi to Garmin dal rovnako ako pre bike a myslím si, že pre beh by mali byť asi trošku vyššie. Som si pozrel zopár stránok a urobil zopár tých rôznych výpočtov a podľa nich mi vychádza koniec zóny 2 na 136 úderov, ale Garmin mi dal 128. Asi mi neostane nič iné ako si spraviť ten FTP test aj pre beh a uvidíme čo mi to hodí.
Aj tak vám všetkým ďakujem za rady a všetko to čítam (napríklad aj od lakko) a analyzujem
tepove zony na biku a v behu nie su urcite rovnake. U mna to robi cca 8-10 tepov viac v behu. Na biku jazdim podla wattov a bezecke treningy podla tempa. Sice neviem kolko mas rokov, ale koniec zony 2 pri 136 tepoch v behu je asi nerealny. U mna je to 138 a to mam 57 rokov (vekom tep klesa) kludovy tep okolo 40 a na biku najazdene daleko cez 100 000km a nabehane takmer 6 000km. Daj si urobit zatazovy test na urcenie tepovych zon, ked chces zmysluplne trenovat podla tepovy zon.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Keď skončí súťaž tak do jesene by som dal asi druhé kolo tréningov. Možno už pod vedením. Výhoda bude, že už budem mať dáta z tohoto bloku a tak sa bude dať od niečoho odraziť.
Najjednoduchší recept na maratón pod 3:30 hod. :
10 km, tempo 4:58 min/km
3 dni voľno
13 km, tempo ako pred troma dňami
3 dni voľno
16 km, tempo ako pred troma dňami
3 dni voľno
19 km, tempo furt rovnaké
3 dni voľno
22 km, tempo ako minule
3 dni voľno
25 km, tempo - žiadna zmena
3 dni voľno
28 km, zas rovnaké tempo
3 dni voľno
31 km, tempo ako prvý deň
3 dni voľno
34 km, tempo ako pri 13 km
4 dni voľno, další deň pasta party a další den maratón tempom 4:58 min/km
Priemerný týždenný tréningový objem len 42 km
Uz som si to siel s uplnou vaznostou skopirovat... ked som si to precital este raz...
Nefunguje.
Tu nejde len o drzanie rovnakeho tempa, s cim ma btw. problem 80% bezcov vsetkych kategorii. Po ca. 2 hodinach zacnes mat problem s pitim (je narocne pri takom tempe priebezne dostatocne pit) a este horsia je adaptacia zaludka. Od ca 3 hodin maju bezci vacsi problem s travenim (krce, pripadne len nedostatok prijmu energie) ako so svalmi.
Pri tych dlhych behoch netrenujes tempo, ale hlavne adaptaciu organizmu. Napr. 35 - 40 km v zavodnom tempe nemas v treningu vobec absolvovat. Regeneracia by trvala mesiac.
Napr. moj hlavny ciel pri tretom maratone nebol primarne vysledny cas, ale udrzanie zvoleneho tempa s minimalnymi vykyvmi medzi prvym az poslednym km.
35 km nemáš v tréningu absolvovať ? Hovorí ti niečo meno Vlastimil Bukovjan ? Maratón za 2:15:35, dva a pol týždna pred maratónom v tréningu 35-ka
S občerstvovaním v tréningu tiež neni problém. Pri 34 km tréningu som mal pri ceste zaparkované auto, vedľa neho kampingový stolík a na ňom plastové pollitrové fľaše s pitím a rýchle cukry, točil som na kilometrovom úseku, tempo 4:55, v tréningoch som po každých troch dňoch oddychu pridával 3 km až po 34
pokial neni moc horúco vela ani piť nepotrebuješ, stačí každých 5 km od desiatky dva tri glgy ionťaku a vdaka sacharidovej superkompenzačnej diéte nepotrbuješ takmer nič jesť - v krvi a svaloch sa ti za posledné tri dni pred maratónom kedy je v strave zvýšený prísun zložených cukrov /cestoviny, .../ po predchádzajúcich troch dňoch so zníženým obsahom sacharidov vytvorí väčšie množstvo glykogénu čo ti vystačí na celý maratón, zároveň táto diéta zlepší výkon o nejaké 2 % /2 až 4 minúty podľa doby trvania maratónu/. Táto diéta sa ale nemôže robiť často lebo potom už organizmus neoblbneš a naviac glykogén ti tak ľahko nevytvorí. 7 dní pred maratónom sa robí posledný ťažší tréning ,,na vysekanie cukrov,, - okolo 12 km rýchlejšie ako tempo maratónu a potom nasledujú tri nepríjemné dni takmer úplne bez zložených aj jednoduchých cukrov - v strave len bielkoviny a tuky.
Ale po tomto celom som si uvedomil, že pri jazde na biku v zóne 2 musím vynakladať pocitovo oveľa viac energie, ako pri behu v zóne 2. Tak ma tak napadlo, že či mám tie zóny pre beh dobre. Ono mi to Garmin dal rovnako ako pre bike a myslím si, že pre beh by mali byť asi trošku vyššie. Som si pozrel zopár stránok a urobil zopár tých rôznych výpočtov a podľa nich mi vychádza koniec zóny 2 na 136 úderov, ale Garmin mi dal 128. Asi mi neostane nič iné ako si spraviť ten FTP test aj pre beh a uvidíme čo mi to hodí.
Aj tak vám všetkým ďakujem za rady a všetko to čítam (napríklad aj od lakko) a analyzujem