Jesenné „hapčí“ a „na zdravie!“

Koľkokrát sa nám táto situácia stala počas tohto obdobia? Jeden, dva či nespočetne veľakrát?

Jesenné obdobie je typickým chrípkovým obdobím, ktoré nie vždy obíde aj fyzicky aktívnych ľudí. Ako sa vyvarovať prechladnutiu či chrípke? Čo robiť, aby sme si počas jesene udržali zdravie? A čo vlastne je imunita? Poďme sa spolu pozrieť na možno niekedy otrepané, no zato užitočné rady.

Čo vlastne imunita je?

Imunita je prirodzená obranná schopnosť tela, ktorá ochraňuje organizmus pred rôznymi ochoreniami, ktoré spôsobujú baktérie, vírusy, parazity. Náš imunitný systém má dve základné formy: prirodzená imunita a získaná imunita. Prirodzená imunita je získaná pri narodení a bojuje hlavne proti infekciám. Získanú imunitu nadobúdame počas života buď očkovaním, alebo stretom s ochoreniami. Náš adaptívny systém využíva protilátky na zastavenie útočníka. A ako teda pomôcť imunite, nech nie je na to všetko sama?

Tatry, príroda, Slovensko

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály prijímame v strave bez toho, aby sme si to nejako vážne uvedomovali. Avšak častokrát sa stane, že naša strava je chudobná na tieto látky. Vtedy je potrebné obohatiť stravu ideálne o prirodzenú formu vitamínov a minerálov. Avšak, nie vždy to ide a pomôcť si môžeme aj doplnkami výživy.

Pohyb na čerstvom vzduchu počas jesene dodá energie na rozdávanie.
Na ktoré vitamíny a minerály sa zamerať? Vitamín C ľahko nájdeme v ovocí a zelenine a jeho prísun by mal byť na dennej báze. V mrkve, brokolici či špenáte prijmeme vitamín A. Keďže na jeseň a v zime sme v oveľa menšom kontakte so slnkom, nesmieme zabúdať ani na déčko, ktoré je potrebné suplementovať.

slnko, turistika, jeseň
Vitamín E zase chráni naše bunky pred poškodením a pomáha telu bojovať s infekciami. A kde ho nájdeme? V mandliach, arašidoch či slnečnicových semienkach. Keďže má s imunitou dočinenia aj béčko, nie je zlé aspoň párkrát do týždňa zjesť nejaké strukoviny či listovú zeleninu.

Nesmieme zabúdať ani na minerály ako železo, ktoré nájdeme v mäse, zinok, ktorý sa nachádza v hydine či cíceri a taktiež selén, ktorý je v brokolici a cesnaku.

šípkyovocie

Nakŕmiť kamošov v čreve

Keďže naša drvivá väčšina imunity sídli v tenkom čreve, nesmieme zabúdať na správnu stravu, ktorou nakŕmime náš mikrobióm. A čím ho posilníme? Fermentované potraviny, veľa ovocia a zeleniny, vláknina a celkovo sa zamerať na zdravú, vyváženú a hlavne prirodzenú stravu. Tiež nezabúdajme na omega-3 mastné kyseliny a zdravé tuky (či už v podobe orieškov, semiačok, avokáda, alebo rýb). Konzumovanie nespracovaných potravín a skúšanie nových receptov môže byť pre niekoho dokonca relaxom.

Jesenné farby lesa

Pohyb na čerstvom vzduchu počas jesene dodá energie na rozdávanie. Navyše odbúrame stres, ktorý si so sebou nesieme a len ťažko sa ho dá zbaviť, keď sme v práci a v neustálom kolobehu povinností. Už len samotnou chôdzou v prírode posilníme imunitu a popri tom všetkom sa naše oči pokochajú na krásach a farbách, ktoré počas roka nie je vidieť.

Pri plánovaní turistiky však netreba zabúdať na skoršiu tmu a ďalšie nástrahy jesene, takisto je dôležité nepodceniť obliekanie a poistiť sa aj teplým oblečením v batohu.

ferratabicykel, bicyklovanie, jeseň

Chlad, studená voda? Bŕŕŕ!

Otužovanie. Studená sprcha. Chlad. Posledné roky sa veľa rozprávalo práve o týchto témach. Veď kto by nechcel robiť aktivity, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém? Pravidelným otužovaním sa v organizme zvyšuje prah citlivosti na bakteriálne a vírusové zárodky a telo sa dokáže oveľa lepšie vysporiadať s nákazou a nepodľahnúť jej tak ľahko.

Pri nedostatku spánku dochádza k oslabeniu imunitného systému.
Ak chceš začať s otužovaním, je najvyšší čas a koniec koncov, otužovanie má prínos aj pre všetkých milovníkov outdooru. Keď sa nám zdá vojsť do ľadovej vody nepríjemné, medzi otužovanie patrí aj chôdza na boso po chladnej tráve, snehu,... A keď aj to je na nás veľa, za otužovanie sa ráta aj to, keď si oblečieme o jednu vrstvu menej a vystavujeme sa chladu.

otužovanie

Pohyb

Ďalšou dôležitou súčasťou toho, ako si udržať zdravie, je pohyb. Prídu dni, keď sa nám veľmi nechce ísť von si zabehať do dažďa a vetra alebo túra sa musí preložiť na neurčito. Vtedy prichádza na rad možno trošku iný pohyb. Prechádzka s dáždnikom v ruke, joga, strečing alebo silový tréning, ktorý ešte nikomu neublížil.

Práve benefity silového tréningu, na ktorý je v tomto nečase možno viac času, zozbierame neskôr. A málo ich teda nie je. Akýkoľvek pohyb sa ráta a zlepšuje prekrvenie a fungovanie lymfatického systému a zvyšuje sa aktivita protizápalových cytokínov.

prechádzka, jeseň, zdravie, imunitajeseň, les

Dostatok kvalitného spánku

A pravidelného. Práve dostatočne dlhý, kvalitný a pravidelný spánok podporuje vrodenú aj získanú imunitu. Pri nedostatku spánku dochádza k oslabeniu imunitného systému. A tak je na nás, ako si zabezpečiť kvalitný spánok. Zaviesť si spánkovú rutinu (vyvetrať izbu, obmedziť čas pred obrazovkou, vypnúť svetlá – dopriať si svetlo počas dňa, v pravidelnom čase chodiť spať a vstávať) a popriať si už len dobrú noc.

mesiac
Verím, že kýchanie necháme bokom a budeme si v plnom zdraví užívať čarovné dni jesene plné farieb v prírode či už turistiky, bežecky, alebo cyklisticky. A zdraví ako rybky sa prehupneme do zimného obdobia, kedy sneh nám isto nedovolí ležať len tak na gauči.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Strečing pred a po turistike – je naozaj potrebný?

Strečing pred a po turistike – je naozaj potrebný?

Strečing je skutočne nevyhnutný pre každého, alebo sa jeho význam tak trošku preceňuje?
Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
keyboard_arrow_up