Základné pravidlá zimnej turistiky, na ktoré netreba zabúdať

Zimná turistika jednoznačne patrí do ročného plánu športovcov, či už v jednoduchšej alebo náročnejšej verzii. Vykonávané aktivity líšiace sa prevýšením, terénom a náročnosťou sa nesmú odlišovať vedomostnou pripravenosťou turistu do hôr.

Ako sa vybaviť na túru?

Táto problematika záleží najmä od predpovede počasia a subjektívnych predpokladov pre pohyb, ale jedno je však jasné a to nutná potreba kvalitnej zimnej turistickej obuvi. Pre zimnú turistiku by sme mali zvoliť vysokú turistickú goretexovú obuv a následne ju skombinovať s návlekmi, mačkami a snežnicami pre pohyb v hlbokom snehu, ak si to podmienky vyžadujú. Turistické návleky využijeme pre zabránenie vniknutiu snehu pod nohavice a následne do topánky, čo by nám spôsobilo vysoký nekomfort. Turistické mačky využijeme v prípade súvislej vrstvy ľadu alebo šmykľavého terénu a zabránime úrazu pri pohybe.

Keďže v zime sú nižšie teploty, mali by sme sa obliecť do kvalitného termoprádla, konkrétne pre zimu sa odporúča najmä termo z merino vrstvy. Dobré termoprádlo vám zaručí pohodlný pohyb aj bez nutnej potreby kombinovať ho s rôznymi vrstvami. Termoprádlo si dokážeme vybrať osobitne, ale aj v sete, kedy má výhodnejšiu cenu a obe časti z neho isto budeme v zime potrebovať.


Práve preto poďme do hôr skutočne pripravení a nezamestnávajme HZS naším nezodpovedným konaním.
Pre zimné teploty sa odporúča najmä páperová bunda alebo rôzne iné kúsky oblečenia z páperia, ako napríklad vesta, ktorá zohrieva stred tela. Môžeme zvoliť perie prírodné alebo umelé, ktoré nás oproti klasickému udrží v teple aj počas vlhkosti materiálu. Bez náhradných ponožiek a náhradných rukavíc by sme nemali ísť ani len na túru. Prvý kúsok oblečenia si dokážeme rýchlo prepotiť a už by sme mohli nachladnúť alebo prinajhoršom zažiť omrzliny. Tak isto aj termoprádlo by sme mali mať jedno na cestu nahor a druhé na preoblečenie, ktoré nám zaručí pocit tepla a sucha. Vždy si radšej zoberte viac oblečenia ako menej.

V neposlednom rade treba myslieť nielen na oblečenie ale aj doplnky, ako paličky, ktoré nám v akýchkoľvek podmienkach v horách môžu len pomôcť. Pri vysokohorskej turistike v extrémnych podmienkach je samozrejmosťou aj cepín. Na batoh si nezabudnúť pláštenku, ktorá nám zanechá veci v suchu v prípade zlých poveternostných podmienok. Pri oddychu na horách v zimných či jarných podmienkach je väčšinou všetko pokryté ešte snehom, vtedy je dobré vytiahnuť z batoha podsedák, vďaka ktorému sa človek izoluje od mrazu, chladu a vlhkosti zo zeme. Zahriať sa teplým čajom z termosky je samozrejmosťou, no treba myslieť aj na to, že vo vysokých polohách s krásnym počasím je dôležité chrániť náš zrak a vybrať si tak slnečné okuliare so správnou ochranou.


Sú hory v zime iné ako v lete?

Hory dokážu svojou krutosťou prekvapiť nielen počas letných mesiacov, kedy sú pracovníci Horskej záchrannej služby (HZS) skutočne vyťažení počtom prípadov, ale aj počas zimných mesiacov, kedy dokážeme podceniť prípravu a základné vybavenie pre túru. Práve preto poďme do hôr skutočne pripravení a nezamestnávajme HZS naším nezodpovedným konaním. Mal by si si zozbierať prehľad informácií o nasledovnom počasí, aktuálnych podmienkach, stupni lavínového nebezpečenstva a o zimnej, ale aj „výnimočnej“ uzávere, kvôli nepriechodnosti terénu.

Kde hľadať informácie

Mnohí z nás sa rozhodneme navštíviť vrchol len na základe fotiek zo sociálnych sietí a pozitívnych ohlasov od priateľov, z ktorých sa nedozvedáme takmer nič podstatné. Nielen, že by sme minimálne mali poznať číslo 18 300, ktorým si v horách dokážeme privolať pomoc, ale aj webovú stránku HZS. Na tejto stránke získame pred túrou všetky nutne potrebné informácie typu počasia, podmienok a lavínovej situácie, ktoré momentálne prevládajú v horách. Oboznámime sa tu aj s výstrahami pre konkrétne oblasti, ale aj o nepriechodnosti trás.


Kam v zime ísť na túru?

Nesmieme najmä zabudnúť na každoročne sa opakujúcu zimnú uzáveru,
Mali by sme vyhľadávať práve tie oblasti, kde nehrozí ani najmenšie lavínové nebezpečenstvo.
ktorá nám začína 01. novembra a končí 14. júna, prebiehajúcu z dôvodu odpočinku zvierat a prírody. Táto zimná uzávera neplatí pre trasy vedúce k vysokohorským chatám, avšak výnimkou je zakázaná Chata pod Rysmi počas zimy. Počas zimného výstupu dokážeme náš organizmus dvojnásobne viac vysiliť ako počas iných ročných období. V zime na nás pôsobia nízke teploty a najmä náročnosť terénu so snežnou prikrývkou, čo predstavuje nejedno nebezpečenstvo. Z tohto dôvodu by sme sa mali rozhodovať pre trasy, o ktorých si vopred zistíme, že sú prešliapané. Ak si vyberieme turistický chodník, ktorý nebýva v zime často navštevovaný, alebo ktorého značná časť neobsahuje stromy, budeme musieť šliapať vlastnú stopu a minieme pri tom veľké množstvo energie.

Správnym príkladom, ako sa môžeme vyhnúť príliš náročnému zabáraniu, je napríklad vrchol Poludnica 1 549 m n. m. v Nízkych Tatrách alebo vrchol Demänovská hora 1 
304 m n. m.
taktiež v Nízkych Tatrách. Tieto vrcholy sú správnou voľbou počas zimy najmä z hľadiska, že sú to kopce využívané čisto na turistiku a nie aj pre skialpinizmus. Nielen, že tam býva kvôli lesu menej snehu, ale sa aj vyhneme potencionálnej kolízii so skialpinistami.


Menej vhodnou voľbou pre zimný výstup sú napríklad Babky 1 566 m n. m. v Západných Tatrách, ktoré sú v prípade vysokej pokrývky snehu využívané najmä skialpinistami a menej turistami. Z toho vyplýva, že v záverečnom stúpaní sa budeme brodiť až po pás v snehu a príliš si tým vyčerpáme energiu. Taktiež, keďže je pre tento vrchol schválený pohyb na skialpových lyžiach, my ako turisti si pri zostupe budeme musieť dávať pozor, aby sme sa s nimi náhodou nezaplietli do kolízie.

Akým oblastiam sa vyhnúť

Ako turisti nesmieme brať lavínovú situáciu na ľahkú váhu, pretože sa týka aj nás ako „nelyžiarov“. Napríklad všeobecne známy prípad zasypaných turistov v Malej Fatre poukazuje na nebezpečenstvo, kedy netreba nič podceniť. Mali by sme vyhľadávať práve tie oblasti, kde nehrozí ani najmenšie lavínové nebezpečenstvo. Ak plánujeme zimnú túru do oblastí, kde to 100 % nepoznáme, odporúčame navštíviť webovú stránku, na ktorej sú zmapované lavíny a vopred sa informovať, aby sme sa dokázali poriadne pripraviť.

Ak sa predsa len rozhodneme ísť do oblastí, kde je zvýšená lavínová situácia, nezabudnime, že aj turista musí disponovať lavínovou výbavou. Táto výbava nám umožní nájsť a zachrániť ľudí strhnutých lavínou. Patrí do nej lavínový vyhľadávač, lavínová lopata, lavínová sonda a ak si ešte stále myslíte, že ju v lavínovom teréne nepotrebujete, tak podľa skutočných prípadov lavína zasypala až 22 % turistov, takže neohrozuje len freeriderov a skialpinistov.


Správne počasie na zimnú túru

Samozrejme ísť na túru v klasickom „gýčovom" počasí, kedy na oblohe nie je ani jeden obláčik, na vrchole je bezvetrie a teplota nie je rapídne pod nulou, by bola skvelá voľba až sen. Nie vždy v horách panuje skvelé počasie, často počas túry husto sneží, fúka silný vietor, teplota sa blíži k -10 °C a nám to len sťažuje pohyb vo vysokohorských podmienkach.

Vyhnúť by sme sa mali najmä pohybu na hrebeni pri silných nárazoch vetra, hmle a hustom snežení, kedy môžeme ľahko zablúdiť a zísť z cesty. Počasie by sme mali sledovať nielen večer pred túrou, ale aj ráno tesne pred, či sa náhodou podmienky nezmenili k horšiemu a situáciu nepodceniť. Sledovať počasie môžeme napríklad na Slovenskom hydrometeorologickom ústave, kde vyhľadávame meteostanice, ktoré sú najbližšie k nášmu miestu pohybu. Pozor, nestačí nám sledovať počasie pre mesto, pretože podmienky sa s rôznou nadmorskou výškou dokážu veľmi líšiť.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
Nástrahy decembrovej turistiky

Nástrahy decembrovej turistiky

V čom je zimná turistika špecifická? Na čo si dať pozor, aby sme sa z decembrovej turistiky vrátili zdraví a s plnohodnotnými zážitkami?
Uhádni správnu odpoveď a vyhraj lavínový set

Uhádni správnu odpoveď a vyhraj lavínový set

Skialpinizmus u nás v poslednej dobe zažíva doslova „boom“. Netreba však zabúdať na bezpečnosť.
keyboard_arrow_up